7 FEB. 2019

In 2030 moet in alle gemeenten passende ondersteuning en zorg beschikbaar zijn voor kinderen met overgewicht. Dat is het doel van het actieplan tegen obesitas dat staatssecretaris Blokhuis op 6 februari jongstleden heeft gelanceerd. De aanpak is ontwikkeld door de Vrije Universiteit (VU). Het actieplan is één van de afspraken uit het Nationaal Preventieakkoord.

Het Diabetes Fonds is positief over het actieplan. Hanneke Dessing, algemeen directeur Diabetes Fonds: “Eén op de zeven kinderen in Nederland is te zwaar. Deze kinderen moeten kunnen rekenen op de beste zorg. Hun risico op diabetes type 2 kan door leefstijlgeneeskunde fors worden verminderd.” 35 gemeenten starten volgend jaar met de aanpak en worden hierbij ondersteunt door onder andere de VU en het RIVM. 

Volgens het Diabetes Fonds onderstreept het actieplan het belang om ook werk te maken van de omgeving. Dessing: “De ambitie van het Preventieakkoord is dat gezonde keuze de gemakkelijke keuze wordt. Wij verwachten dat deelnemende gemeenten aan het actieplan ook hier een voorlopersrol pakken. Zo kunnen we het actieplan in 2030 niet alleen tot een succes, maar ook overbodig maken.”