17 JUL. 2015

Het AMC onderzoekt een mogelijk nieuwe behandeling van diabetes type 2. Het gaat om een endoscopie waarbij de binnenste slijmvlieslaag van de twaalfvingerige darm wordt verwijderd.

Bij diabetes type 2 treden hormonale veranderingen op in de twaalfvingerige darm. Deze veranderingen verergeren een hoge bloedsuiker. Het AMC in Amsterdam onderzoekt de zogeheten ‘DMR-behandeling’. Dat is een nieuwe behandeling die de hormonale veranderingen in de darm ongedaan maakt, maar hij is nog maar weinig toegepast.

Dagbehandeling

Het onderzoek betekent een dagbehandeling in het ziekenhuis. Daarbij verwijderen ze onder narcose via de slokdarm de binnenste slijmvlieslaag van de twaalfvingerige darm. Na de behandeling groeit er nieuw slijmvlies terug, met een normale hormoonsamenstelling. De verwachting is dat daardoor de bloedsuiker daalt, en mensen minder medicijnen nodig hebben.

Positieve eerdere resultaten

Uit eerder onderzoek zijn de resultaten positief, maar wereldwijd zijn er nog maar weinig mensen op deze manier behandeld. Daarom doet het AMC nu dit onderzoek, om te bekijken hoe goed de nieuwe behandeling werkt.

Meer informatie over dit onderzoek en eventuele deelname lees je op ‘Meedoen aan onderzoek’.