15 APR. 2014

Deze week krijgen 18-jarigen een brief van de overheid, met de vraag om hun keuze rond orgaandonatie te registreren. Tien procent van de jongeren heeft die keuze zelf al vastgelegd in het Donorregister: een verdubbeling ten opzichte van 5 jaar geleden.

Wanneer iemand plotseling overlijdt, gaan artsen meteen na of die persoon geregistreerd staat in het Donorregister. Ofwel met ‘ja, ik stel mijn organen ter beschikking voor donatie’, of juist niet. Je mag je vanaf 12 jaar al registreren.

Moeilijk na overlijden

Vaak ligt iemands keuze voor ja/nee rond orgaandonatie niet vast, en krijgen nabestaanden direct na het overlijden van hun dierbare die vraag. Dat is op zo’n moment erg moeilijk, en er gaat bovendien waardevolle tijd overheen. Bij transplantatie moet alles zo snel mogelijk gaan.

Keuze zelf vastleggen

Minister Schippers van Volksgezondheid stuurt elk jaar alle 18-jarigen een brief waarin ze hen oproept om hun keuze te registreren. Vandaag gaat die brief naar de 180.164 jongeren van wie nog geen keuze vastligt. Dat is 90 procent van alle 18-jarigen, want de rest staat al geregistreerd. Een verdubbeling ten opzichte van vijf jaar geleden.

Ook voor mensen met diabetes

Het Diabetes Fonds hoopt dat de brief van de overheid leidt tot meer registraties. Want negen van de tien jongeren koos eerder voor ‘ja’. Voor mensen met diabetes met ernstige complicaties biedt een nieuwe alvleesklier of nieren weer hoop op een toekomst.

De cijfers over het vastleggen zijn bekendgemaakt door het Donorregister en de Nederlandse Transplantatie Stichting. 


Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.