8 OKT. 2015

Nog een reden om te stoppen met roken: het risico op diabetes type 2 daalt aanzienlijk. Chinese onderzoekers komen tot deze conclusie nadat zij alle resultaten uit 88 studies samen bekeken.

Dat roken de kans op diabetes type 2 verhoogt, was al bekend uit eerdere studies. Maar het maakt ook uit hoeveel iemand rookt of hoe lang iemand gestopt is. Dat blijkt uit de gegevens van bijna 6 miljoen mensen.

Meer risico bij rokers

Wereldwijd zou roken bij 12 procent van de mannen en 2 procent van de vrouwen met diabetes type 2 bijgedragen hebben aan het ontstaan van de ziekte. Dat zijn in totaal 28 miljoen mensen. Gemiddeld lopen rokers 37 procent meer risico op diabetes dan niet-rokers, maar voor zware rokers is de kans zelfs 57 procent verhoogd. Zelfs meeroken leidt tot een 22 procent hoger risico.

Stoppen voordelig

Wie stopt met roken, verkleint de kans op diabetes weer. Dit gebeurt niet direct, maar na 5 jaar begint het risico te dalen. Na 10 jaar is het extra risico gedaald tot 11 procent.

Chronische ontstekingen

De link tussen roken en longkanker is inmiddels overduidelijk, maar bij diabetes weten onderzoekers nog niet zeker hoe de link met roken ontstaat. Mogelijk zorgt roken voor chronische ontstekingen in het lichaam. Die verhogen de kans op diabetes. 

Diabetes voorkomen

Je kunt diabetes type 2 voor een deel voorkomen. Bekijk de tips en adviezen.

Je kunt diabetes type 2 voor een deel voorkomen. Bekijk de tips en adviezen.