14 NOV. 2013

Niet meer jezelf 6 keer per dag hoeven prikken: de droom van elke tiener met diabetes. En 65 procent van hen verwacht ook dat er nog in hun leven een oplossing komt voor diabetes. Dat blijkt uit een peiling van het Diabetes Fonds onder ruim 900 tieners met diabetes, waarvan de cijfers vandaag op Wereld Diabetes Dag worden gepresenteerd. De peiling is mogelijk gemaakt door Mediq.

Met smacht kijken ze uit naar genezing, de tieners met diabetes die meededen aan de peiling van het Diabetes Fonds. “Soms ben ik verdrietig over het feit dat ik anders ben. Ook omdat ik altijd met mijn diabetes bezig moet zijn. Ik hoop dat genezing snel gaat lukken, ik heb toch ook recht op een normaal leven.”

Kunstalvleesklier

Veel jongeren gaven in de peiling aan hoeveel ze verwachten van nieuwe technieken: “Ik denk dat er binnen 5 a 10 jaar wel een technische genezing met een kunstmatige alvleesklier mogelijk is. Zodat je niet meer hoeft te meten en te spuiten.” Momenteel werken onderzoekers samen met het Diabetes Fonds hard aan de ontwikkeling van een kunstalvleesklier: een apparaat dat automatisch de bloedsuiker regelt.

Genezing

“Ik heb al heel veel goede berichten gezien over professor Bart Roep en dat er een middeltje is gevonden wat ze nu testen.” Veel jongeren noemen eveneens het werk van immunoloog Roep van het LUMC, die diabetes bij de wortel aanpakt met steun van het Diabetes Fonds. Tegelijkertijd wordt hard gewerkt aan nieuwe manieren om mensen met diabetes nieuwe cellen die insuline maken te geven, via transplantatie.

Hoop gerechtvaardigd

Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds, vindt de hoop van tieners gerechtvaardigd. “Voor kinderen die nu diabetes hebben, is de kans inderdaad erg groot dat ze in hun leven nog spectaculaire verbeteringen meemaken in de behandeling van diabetes. Wellicht ook genezing. In de afgelopen 15 jaar heeft de wetenschap gigantische sprongen gemaakt, waardoor niet alleen de behandeling verbeterd is, maar ook de stap naar genezing binnen handbereik komt. Ik ben er trots op dat het Diabetes Fonds  daar al in grote mate aan heeft bijgedragen.”

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.