12 MEI 2014

Wie vaak tussendoortjes eet met veel calorieën, krijgt meer vet in de lever en buik. Dit blijkt uit onderzoek van het AMC in Amsterdam. Vet in de buik en lever is ongezonder dan vet op de heupen of billen. Vet in de buik of lever vergroot namelijk de kans op diabetes type 2 en leververvetting.

De onderzoekers van het AMC lieten 36 slanke jonge mannen een dieet volgen waarbij ze zes weken lang te veel calorieën binnenkregen. Bovenop hun normale voeding kregen zij dagelijks een liter extra frisdrank, of een energierijk drankje met vet en suiker. Een deel van de mannen nam dit tussendoor, een ander deel nam dit tegelijk met de drie hoofdmaaltijden.

Vet op andere plaats

In beide groepen van het onderzoek werden de mannen zwaarder, zo’n 2,5 kilo. Maar alleen bij de mannen die de energierijke drankjes tussendoor namen ging het vet in de buik en lever zitten. Veel tussendoor snacken is volgens de onderzoekers dus ongezonder dan veel eten tijdens de gewone maaltijden.

Gezonde maaltijden

Natuurlijk blijft het belangrijk om niet te overdrijven bij de gewone maaltijden, en om gezonde keuzes te maken. Want in het onderzoek kwamen de proefpersonen wel aan van extra eten tijdens de maaltijden. Alleen was het nóg ongezonder als ze die extra portie in de vorm van tussendoortjes aten.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.