17 NOV. 2016

Twee op de drie mensen bij wie diabetes type 2 is vastgesteld, gaan gezonder leven.

Van de mensen met diabetes type 2 gaat 34% niet gezonder leven na de diagnose. Een derde wil echter meer gaan bewegen en een derde gaat meer letten op gezonde voeding. Dit blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau GfK in opdracht van de Nederlandse Zuivel Organisatie. Het onderzoek is uitgevoerd onder 578 mensen met diabetes type 2 ouder dan 35 jaar.

Overgewicht

Van de onderzochte mensen met diabetes type 2 heeft 83% overgewicht, 42% heeft obesitas oftewel ernstig overgewicht. Een kwart van hen komt na de diagnose nog aan.

Dietist kan helpen

Marcel Temminghoff van GfK geeft aan dat er veel te winnen is voor mensen die de diagnose diabetes type 2 hebben gekregen. Van degenen die hun leefstijl wél hebben veranderd, is 81% blij met de veranderde leefstijl, 69% voelt zich er fitter door. “Vooral de diëtist kan veel betekenen voor type 2 diabetespatiënten met zwaar overgewicht."

Meer mannen

Uit het onderzoek blijk verder dat diabetes type 2 vaker voorkomt bij mannen (55%) dan bij vrouwen (45%). Daarnaast komt het vaker voor bij lageropgeleiden dan bij hogeropgeleiden en ook vaker bij oudere mensen. Zo'n 81% van de mensen met diabetes type 2 gebruikt medicijnen.