18 MEI 2016

Een pilletje met daarin onder andere salmonella kan mogelijk het afweersysteem bijsturen bij mensen met diabetes type 1, waardoor diabetes geneest. Dat zeggen Amerikaanse onderzoekers.

Het afweersysteem bijsturen: dat is een ultiem doel in diabetesonderzoek. Want bij mensen met diabetes type 1 is de afweer te fanatiek en het valt de insulineproducerende cellen aan. Onder meer in Californië proberen onderzoekers manieren uit om het afweersysteem aan te pakken, dit keer met hulp van salmonella.

Cocktailpil

De salmonellabacterie is berucht vanwege de voedselvergiftiging na een barbecue of een rauw ei. Maar kennelijk konden de Amerikaanse wetenschappers hem wel veilig in een pil stoppen, in een zogeheten cocktail van allerlei andere stoffen. Dit ‘vaccin’ brengt een ontspoord afweersysteem weer in balans, bij muizen tenminste.

Nieuwe basis

Een van de andere stoffen in de cocktailpil is anti-CD3. Een interessante stof en daar zijn al vaker proeven mee gedaan om diabetes type 1 af te remmen. Met wisselend succes. Maar het is wel duidelijk dat anti-CD3 iets doet met de afweer. De onderzoekers denken dat ze met de combinatie van onder meer anti-CD3 en salmonella een veelbelovende basis hebben gevonden voor toekomstige therapieën.

Muizen zijn geen mensen

In dit onderzoek zijn de muizen genezen van diabetes. Mooi, maar laten we niet te vroeg juichen. Want dat is bij muizen al vaker gelukt, waarna het bij mensen alsnog niet werkte. Daarom moet nu de veiligheid en werking eerst eens bij mensen worden onderzocht. En wie weet wordt salmonella dan toch nog eens heel nuttig. Overigens: heb je diabetes type 1 en denk je: ik ga salmonella eens zelf proberen met een rauw ei? Niet doen!

Ander onderzoek naar vaccin

Al veel dichter bij proeven met mensen zit de Nederlandse wetenschapper prof. dr. Bart Roep. Hij werkt ook aan een vaccin maar dan op basis van vitamine D3, en bereidt de eerste testen met mensen voor. We houden je op de hoogte.