2 FEB. 2016

Zwangerschapsdiabetes komt vaker voor bij vrouwen die op jonge leeftijd hun eerste menstruatie hadden. Vooral vrouwen voor wie meerdere risico’s tegelijk gelden, hebben baat bij extra begeleiding om zwangerschapsdiabetes te voorkomen.

Ongeveer 2 tot 5 procent van de zwangere vrouwen krijgt zwangerschapsdiabetes. Overgewicht voorafgaand aan de zwangerschap is het meest bekende risico, maar ook andere factoren spelen een rol. Amerikaanse wetenschappers ontdekten dat ook de leeftijd van eerste menstruatie belangrijk is.

Begin van de puberteit

De onderzoekers vonden de relatie in de gegevens van 42.000 zwangerschappen. Vrouwen die voor hun 11e al ongesteld werden, hadden 39 procent meer kans op zwangerschapsdiabetes dan vrouwen die pas na hun 14e voor het eerst menstrueerden.

Vrouwelijke hormonen

De onderzoekers willen nu weten hoe het komt dat een vroege menstruatie een risico is voor zwangerschapsdiabetes. Ze denken dat het te maken heeft met de hoeveelheid vrouwelijke hormonen in het lichaam.

Begeleiding en controle

Een simpele vraag aan elke zwangere vrouw over de eerste menstruatie zou veel informatie geven over het mogelijke risico op zwangerschapsdiabetes. Vrouwen met meerdere risico’s, zeker bij overgewicht, kunnen dan meer begeleiding krijgen voor een gezonde leefstijl of extra gecontroleerd worden.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.