14 NOV. 2016

Nieuwe verpakte insulineproducerence cellen brengt een leven zonder insuline spuiten dichterbij. Prof. dr. Eelco de Koning en een team van onderzoekers verwachten over vijf jaar met de eerste studies bij patiënten te beginnen. Dit staat vandaag op de voorpagina van de Telegraaf.

Bij diabetes type 1 worden de bètacellen in de alvleesklier aangevallen door het afweersysteem. Daardoor maakt het lichaam geen insuline meer. Een oplossing is een eilandjestransplantatie, maar door een tekort aan donororganen is dat voor de meeste mensen geen optie. Bovendien is er een groot risico op afstoting.

RegMedXB

Binnen het consortium RegMed XB (Regenerative Medicine Crossing Borders) werken onderzoekers van de universiteit van Leiden, Maastricht, Utrecht en de TU Eindhoven aan nieuwe lichaamseigen bètacellen die insuline produceren. Om deze nieuwe cellen te beschermen tegen het afweersysteem, worden ze verpakt in een speciaal soort zakje. Dit zakje bestaat uit natuurlijke materialen en zorgt ervoor dat de cellen blijven leven.

Over vijf jaar testen met mensen

Het Diabetes Fonds is, naast Stichting DON, de belangrijkste financier van dit project. De verwachting is dat deze behandeling in 2021 getest gaat worden bij de eerste patiënten. Een mooie stap naar het beschikbaar maken van onderzoeksresultaten voor patiënten.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.