Veel mensen met diabetes type 1 chronisch vermoeid
Chronische vermoeidheid komt vaak voor bij mensen met diabetes type 1. Dat komt niet door schommelingen in de bloedsuikerspiegel maar door andere oorzaken, zoals onregelmatig slapen en weinig bewegen. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC St. Radboud, betaald door het Diabetes Fonds. Een therapie gericht op gedrag kan mogelijk helpen.
Bijna de helft van de mensen met diabetes type 1 is moe (40 procent). Niet gewoon moe, maar al langer dan een halfjaar zo ernstig moe dat ze hun dagelijkse bezigheden niet goed kunnen doen. En minder genieten van hobby’s en sociale contacten. Mensen met type 1 diabetes noemen hun vermoeidheid als de meest hinderlijke klacht van diabetes. Dat komt uit onderzoek van dr. Hans Knoop en prof. Cees Tack van het UMC St. Radboud in Nijmegen, mogelijk gemaakt door het Diabetes Fonds.
Ter vergelijking: bij leeftijdsgenoten zonder diabetes komt chronische vermoeidheid veel minder voor (7 procent). Overigens speelt chronische vermoeidheid ook vaak bij mensen met diabetes type 2. Maar dit is voor het eerst dat het is onderzocht bij mensen met diabetes type 1.
Gedrag
De vermoeidheid komt maar voor een klein deel door een schommelende bloedsuikerspiegel, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht. Het had ook niets te maken met plotselinge acute moeheid. Wanneer iemand erg lang voortdurend moe blijft, komt dat vooral door bepaalde gedachten en gedrag, zo blijkt. Bijvoorbeeld onregelmatig slapen, te weinig bewegen of het idee dat je machteloos bent tegenover de vermoeidheid. Dit zijn nou net dingen die aangepakt kunnen worden met ‘cognitieve gedragstherapie’, door een psycholoog.
Complicaties
Het onderzoek is gedaan bij 214 mensen met diabetes type 1, van 18 tot 75 jaar. Zij zijn vergeleken met een even grote groep leeftijdsgenoten zonder diabetes. De mensen die last hadden van complicaties van diabetes, zoals problemen met hart, bloedvaten, nieren en zenuwen hadden wel het meeste last van chronische vermoeidheid. De grootste ‘voorspellers’ van chronische vermoeidheid zijn een jonge leeftijd, depressie, pijn, slaapproblemen en minder bewegen.
Therapie
De volgende stap is onderzoek waarbij deelnemers de therapie tegen vermoeidheid uittesten. Ook dat onderzoek zal nu mogelijk worden gemaakt door het Diabetes Fonds en door het UMC St Radboud worden uitgevoerd. De therapie werkt al goed bij groepen met andere chronische aandoeningen.
De resultaten zijn gepubliceerd in het vakblad Diabetes Care.