4 FEB. 2013

Alleen dankzij onderzoek komt genezing van diabetes type 1 dichterbij. Onderzoek is vallen en opstaan. Dat blijkt ook uit een onderzoek van het LUMC, naar verbetering van transplantatie van eilandjes van Langerhans. We weten nu in ieder geval ook wat niet werkt.

Ernstig zieke mensen met diabetes type 1 krijgen soms een transplantatie. Ze krijgen dan een andere alvleesklier of eilandjes van Langerhans, met cellen die insuline maken.  Maar deze therapie is nog niet altijd even succesvol.

Donderdag 7 februari promoveert onderzoeker Hanneke de Kort aan het LUMC op een onderzoek naar de verbetering van transplantaties. Dat onderzoek is deels mogelijk gemaakt door gezamenlijke financiering door het Diabetes Fonds, JDRF Internationaal en ZonMw.

Eilandjes beschermen

Het lichaam wil indringers meteen opruimen, dus ook getransplanteerde organen en cellen. En bij diabetes type 1 valt het afweersysteem sowieso de eilandjes van Langerhans aan. Onderzoekers proberen op allerlei manieren om die afweerreactie te voorkomen.

Dit onderzoek gebeurde bij ratten met diabetes. Die kregen een transplantatie van eilandjes van Langerhans. Maar ook kregen ze extra afweercellen die behandeld waren met een speciaal stofje. De onderzoekers hoopten dat op die manier het afweersysteem de nieuwe eilandjes van Langerhans met rust zou laten.

Afweer in de war

De resultaten in het onderzoek lieten iets anders zien. De nieuwe eilandjes werden helemaal niet beschermd tegen het afweersysteem. Erger nog, de afweerreactie werd juist versneld en de nieuwe eilandjes werden vernietigd. Kortom, deze methode werkte niet.

Meer onderzoek

Dit onderzoek heeft niet het gewenste resultaat opgeleverd. Maar we weten nu wel wat niet werkt.  Het Diabetes Fonds financiert nog ander onderzoek naar de bescherming van eilandjes tegen het afweersysteem. De eerste resultaten laten zien dat de menselijke eilandjes anders reageren. Er wordt ook een andere stof gebruikt dan in het onderzoek met de ratten. Er is dus goede hoop dat we bij mensen wel de eilandjes kunnen beschermen.

 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.