29 MEI 2015

Door veel vezels te eten in groenten, fruit en ontbijtgranen, verklein je je kans om diabetes type 2 te krijgen. Dit blijkt uit een groot onderzoek uit Noorwegen en Engeland.

Vezels in Europa

Uit onderzoeken die in Amerika zijn uitgevoerd bleek al eerder dat vezels waarschijnlijk beschermen tegen diabetes type 2. Maar omdat Amerikanen anders eten dan Europeanen, is dit nu ook onderzocht in Europa. Bij 26.000 mensen uit acht verschillende landen is gemeten hoeveel vezels ze aten uit ontbijtgranen, fruit en groenten. Na elf jaar is gemeten wie van hen diabetes type 2 heeft gekregen.

Resultaten

De mensen die de meeste vezels aten (meer dan 26 gram per dag) hadden een 18 % lager risico op diabetes type 2 dan de mensen die de minste vezels aten (minder dan 19 gram per dag). Dit kwam deels omdat mensen die veel vezels aten minder overgewicht kregen, wat de kans op diabetes type 2 verkleint.
De onderzoekers hebben ook nog 19 andere onderzoeken bekeken die in Europa, Amerika, Azië en Australië zijn uitgevoerd. Ook daaruit bleek dat hoe meer vezels je eet, hoe kleiner je kans op diabetes type 2.

Verklaring

De onderzoekers denken dat dit komt omdat vezels een vol gevoel geven waardoor je minder eet. Ook zorgen vezels ervoor dat koolhydraten (zoals suiker) uit je voeding langzamer wordt opgenomen, wat beter is voor je bloedsuiker.

Aanbevolen

Het Voedingscentrum adviseert om per dag zo’n 30 gram vezels te eten om gezond te blijven. Om een idee te geven hoeveel dat is: in 200 gram groenten zit ongeveer 5 gram vezels, in een appel zit 3 gram, in een volkoren boterham 2 gram en in een opscheplepel bruine bonen 4 gram.

Vezels helpen ook om zo gezond mogelijk te blijven als je al diabetes hebt. Wil je meer weten over een gezonde voeding bij diabetes download dan onze brochure Lekker en gezond eten bij diabetes