29 OKT. 2014

Kinderen die besmet zijn met een enterovirus, hebben daarna 50 procent meer kans op diabetes type 1. Dit blijkt uit nieuw onderzoek in Taiwan, dat onlangs is gepubliceerd in het vakblad Diabetologia.

Waardoor ontstaat diabetes type 1? Dat is nog steeds een raadsel. Onderzoekers denken aan een ingewikkelde samenloop van omstandigheden met allerlei spelers: het afweersysteem, genetische aanleg en bijvoorbeeld ook virussen die het afweersysteem uit evenwicht brengen.

Verkoudheid

Taiwanese onderzoekers bekeken de zogeheten enterovirussen: die komen heel vaak voor, en in verschillende vormen zoals  verkoudheid of buikgriep. De onderzoekers volgden acht jaar lang een grote groep kinderen.

Helft meer risico

Kinderen die een enterovirus hadden gehad, kregen veel vaker diabetes type 1 dan de kinderen zonder infectie (50 procent vaker). Dat is geen verrassing, want daar waren al eerder aanwijzingen voor.  Het is nog niet duidelijk hoe lang na een besmetting het risico verhoogd is.

Tegenhouden

Nederlandse onderzoekers bekijken, met geld van het Diabetes Fonds, hoe het afweersysteem reageert op een enterovirus. Als ze weten hoe zo’n virus precies diabetes type 1 veroorzaakt, kunnen ze een manier bedenken om het tegen te houden. Met bijvoorbeeld een vaccinatie.


Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.