2 AUG. 2016

Onderzoekers vonden bij mensen met diabetes type 1 een stof in het bloed die voorspelde of ze veel risico liepen om voetproblemen te krijgen. Dat biedt kansen om klachten te voorkomen of op tijd te behandelen.

Wetenschappers onderzochten het bloed van 573 volwassenen met diabetes type 1 en controleerden hun gezondheid gedurende 13 jaar. Ze zagen dat een bepaalde stof in het bloed, osteoprotegerin, voorspelde wie een 75 procent hoger risico liep op latere voetproblemen.

Verklikker in het bloed

Osteoprotegerin is een eiwit dat belangrijk is voor het behoud van stevige botten, zeker bij het ouder worden. Bij hart- en vaatziekten bevat het bloed meer osteoprotegerin, net als bij zenuwaandoeningen. Nu blijkt dat ook het geval te zijn bij voetproblemen die aan de buitenkant nog helemaal niet zichtbaar zijn.

Problemen voorkomen

Door de bloedsuikers zo goed mogelijk te houden en je voeten regelmatig te controleren, beperk je de kans op voetproblemen. Maar niet alles valt hiermee te voorkomen. Als een simpele bloedprik kan laten zien of je een verhoogd risico loopt, kunnen voeten tijdens diabetescontroles extra aandacht krijgen en problemen op tijd worden behandeld.

Meer onderzoek

Uit vervolgonderzoek moet nog blijken of osteoprotegerin ook bij grotere groepen mensen voetproblemen goed voorspelt. Pas dan kan de bloedtest worden ingevoerd in de praktijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de complicaties.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de complicaties.