7 APR. 2015

Het aantal mensen dat overlijdt aan hartziekten is gedaald door betere preventie en behandeling, blijkt uit onderzoek van het Hart- en vaatcentrum van UMC Utrecht. Dat lijkt goed nieuws, maar het nieuws had veel beter kunnen zijn. Uit hetzelfde onderzoek bleek namelijk dat als overgewicht en diabetes in die tijd niet gestegen waren er duizend doden minder waren geweest.

Voorkomen van diabetes belangrijk voor daling sterfte door hartziekten

Uit het onderzoek blijkt dat de sterfte door hartziekten tussen 1997 en 2007 met 11.000 is gedaald. Dit hadden er 12.000 kunnen zijn stelt onderzoeker Carla Koopman: “Overgewicht en diabetes hebben de afgelopen jaren ruim duizend sterfgevallen aan hart- en vaatziekten veroorzaakt. Hierdoor gaat een deel van de gezondheidswinst door betere preventie en behandeling van hartziekten verloren”. Mensen met diabetes krijgen vaak te maken met hart- en vaatziekten. Wanneer je diabetes voorkomt, voorkom je daardoor ook de vele complicaties van de ziekte, zoals hart- en vaatziekten, en de kans op overlijden daardoor.

Het Diabetes Fonds doet onderzoek naar het voorkomen van het diabetes en daarmee hart- en vaatziekten, ook samen met de Hartstichting.