18 MRT. 2015

Bij mensen met overgewicht reageert het lichaam minder goed op insuline, wat de kans vergroot op diabetes type 2. Dat proces is bij mannen en vrouwen verschillend, zagen Canadese onderzoekers.

Het is al langer bekend dat mannen met fors overgewicht vaker diabetes type 2 krijgen dan vrouwen. Canadese onderzoekers hebben daar nu mogelijk een verklaring voor gevonden, die te maken heeft met de spieren.

Eiwit in spieren

Wanneer iemand overgewicht heeft, kunnen de spieren moeilijker suiker verwerken. Dat komt omdat ze ongevoelig raken voor insuline. En dat vergroot weer de kans op diabetes type 2. De onderzoekers zagen dat een bepaald eiwit (PTEN) de werking van insuline in spieren belemmert.

Vrouwenspieren efficiënter

Onderzoeker Constantine Samaan: "In ons onderzoek lijken de spieren van vrouwen efficiënter in het neutraliseren van dit eiwit, waardoor de insuline beter werkt en de suiker wordt opgenomen in de spieren. Dit is een verklaring voor waarom vrouwen relatief minder vatbaar lijken voor diabetes type 2, onafhankelijk van de hoeveelheid lichaamsvet bij een bepaald gewicht."

Verder onderzoek

Volgens de onderzoekers is deze studie van belang bij het ontwikkelen van een nieuwe manier om diabetes te voorkomen en te behandelen. Ze proberen nu te achterhalen hoe PTEN wordt gereguleerd in verschillende cellen. Ook het Diabetes Fonds financiert nieuw onderzoek naar een manier om spieren in te zetten voor een betere bloedsuiker

Bron: Gezondheidsnet