12 MRT. 2015

De basis van diabetes type 2 is vaak een ontsteking in het vetweefsel. Nederlandse onderzoekers van het AMC ontdekten samen met Duitse en Kroatische onderzoekers dat ze de ontsteking mogelijk kunnen stoppen door injectie van een eiwit.

Bij mensen met overgewicht kunnen vetcellen ontstoken raken. Daar merk je zelf niets van, maar het lichaam reageert daardoor minder goed op insuline. Op deze manier kan diabetes type 2 ontstaan.

Stress in vetcel

De ontsteking van vetcellen wordt veroorzaakt door afweercellen, die in actie komen als ze stress herkennen in cellen in het lichaam. Want dat wijst bijvoorbeeld op een virus of tumor. De afweercellen proberen die cellen dan te bestrijden. De afweercellen komen ook in actie bij het groter worden van vetcellen, omdat die elkaar dan verdringen. Dit lijkt ook op stress.

Injecteren van eiwit

De onderzoekers van onder andere het AMC werken aan een manier om te voorkomen dat afweercellen in actie komen tegen vetcellen. Uit de eerste testen met dieren blijkt dat injecties met een bepaald eiwit het ontstekingsproces kan tegenhouden.

Pil tegen diabetes?

We moeten wel nog even wachten op een pil of injectie die diabetes type 2 voorkomt of geneest... Onderzoeker Felix Wensveen van het AMC: "We moeten de vertaalslag maken van proefdieren naar mensen en alles nog verder onderzoeken. Dit gaat niet binnen een jaar of vijf lukken."

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.