5 JUN. 2014

Vrouwen met diabetes type 2 lopen 40 tot 50 procent meer risico op hart- en vaatziekten dan mannen met diabetes. Dat zagen Australische onderzoekers toen ze tientallen internationale studies op een rij zetten.

Australische onderzoekers voegden 64 onderzoeken samen die in diverse landen zijn uitgevoerd tussen 1966 en 2013. Aan deze onderzoeken deden in totaal meer dan 850.000 mensen mee.

Later behandeld

Artsen denken dat vrouwen met diabetes een grotere kans hebben op hart- en vaatziekten omdat ze vaak later, en met een hoger gewicht diabetes type 2 krijgen. Mannen krijgen eerder en met een lager gewicht al diabetes type 2. Ze worden hierdoor in een eerder stadium al behandeld. Bij vrouwen is hun gezondheid al verder verslechterd als ze de diagnose diabetes krijgen. 

Langere aanloop

Omdat vrouwen later diabetes krijgen, zitten ze langer in de voorfase van diabetes dan mannen. Ze hebben dan pre-diabetes: een verhoogde bloedsuiker, maar nog geen diabetes. Deze verhoogde bloedsuiker zorgt wel al voor schade aan hart- en bloedvaten.

Voorkomen

Artsen vinden dat vrouwen vaker gescreend moeten worden op diabetes en ook al in de fase van pre-diabetes een behandeling moeten krijgen. Dat voorkomt hart- en vaatziekten. Bij vrouwen die al diabetes hebben, moeten artsen meer aandacht besteden aan het voorkomen en behandelen van hart- en vaatziekten.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.