13 JAN. 2014

Veel mensen vinden het belangrijk om genoeg te bewegen. Uit Noors onderzoek blijkt echter dat mensen hun beweging overschatten. We denken dat we meer bewegen dan we daadwerkelijk doen.

Aan een onderzoek in Noorwegen deden 1.751 mannen en vrouwen mee, tussen de 18 en 84 jaar. Ze vulden vragenlijsten in en  droegen een week een bewegingsmeter.

Minder dan gedacht

Mannen overschatten de tijd waarin ze matig bewogen met 56 minuten. Vrouwen zaten er 52 minuten naast. Ook dachten de mannen dat ze in een week gemiddeld 20 minuten heel intensief bewogen. In werkelijkheid was dit maar drie minuten. Vrouwen dachten dat ze gemiddeld 12 minuten heel intensief bewogen, dit was eigenlijk maar 2,5 minuut.

Zitten onderschat

Opvallend was dat de Noorse deelnemers niet alleen hun beweeggedrag overschatten, ze onderschatten ook de tijd die ze zittend doorbrengen. Mannen en vrouwen dachten allebei dat ze in een week 439 minuten zaten, in werkelijkheid was dat voor mannen 565 en voor vrouwen 535 minuten.

Diabetes

Dagelijks bewegen is belangrijk om de kans op diabetes type 2 te verkleinen. En ook als je al diabetes hebt, is beweging essentieel om in goede conditie te blijven. Veel zitten is juist slecht voor je gezondheid. Kennelijk denken we dat we meer bewegen dan we eigenlijk doen. Wil je zeker weten dat je genoeg beweeg, dus een halfuur per dag? Draag bijvoorbeeld een tijdje een stappenteller!

Het Noorse onderzoek is verschenen in het vakblad Medicine & Science in Sports & Exercise.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.