13 MRT. 2018

Het is onderzoekers gelukt om mini-orgaantjes te kweken uit menselijk alvleesklierweefsel, die een beetje insuline aanmaken. Het is een mooie stap in het onderzoek naar nieuwe insulineproducerende cellen. Dit onderzoek is mede gefinancierd door het Diabetes Fonds.

Mensen met diabetes type 1 maken zelf nauwelijks meer insuline meer aan. Een van de oplossingen is transplantatie van eilandjes van Langerhans. Maar er is een tekort aan donoren, en transplantatie is niet voor iedereen geschikt. Het mooiste is als mensen nieuwe insulineproducerende bètacellen kunnen krijgen.

Mini-alvleeskliertjes

Een onderzoeksteam van Nederlandse en buitenlandse onderzoekers, onder leiding van prof. dr. Eelco de Koning van het Hubrecht Instituut en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), heeft nu iets bijzonders gedaan. Ze hebben insulineproducerende mini-orgaantjes gekweekt in het laboratorium.

> Lees op diabetestype1.nl hoe ze de orgaantjes hebben gekweekt

Nieuwe mogelijkheden

Deze ontdekking biedt nieuwe mogelijkheden voor onderzoek naar het vernieuwen van de alvleesklier, inclusief de insulineproducerende cellen. Het onderzoek is gefinancierd door het Diabetes Fonds en Stichting DON, en is vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Stem Cell Reports.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.