27 SEP. 2023
Amber Heijneman wint de Publieksprijs van Het Beste Diabetesidee

De winnaar van de Publieksprijs van Het Beste Diabetesidee 2023 is bekend. Van de vier winnaars van Het Beste Diabetesidee gingen de meeste stemmen naar Amber Heijneman van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn. Haar winnende idee is een online training voor mensen met diabetes type 1 en zorgprofessionals over hoe leefstijl kan helpen in de behandeling van de ziekte. Als winnaar mag Amber maximaal 10.000 euro extra besteden aan haar idee.

Het Diabetes Fonds organiseert Het Beste Diabetesidee zodat handige oplossingen voor diabetesproblemen op korte termijn daadwerkelijk beschikbaar komen voor mensen met diabetes. Dat is belangrijk want het aantal mensen met diabetes neemt snel toe. De ziekte heeft een grote invloed op het dagelijks leven van mensen.

Ervaringen delen

Amber heeft vanaf haar 15e diabetes type 1 en wil daarom haar eigen positieve ervaringen met leefstijl delen. Diabetes beïnvloedde haar bloedsuikers bij alles wat ze deed. Daardoor kreeg zij klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen.

Ontstaan idee

Amber ontdekte dat gezonder leven een positieve invloed had op haar klachten. 'Mijn arts had weinig ruimte om uitgebreid bij leefstijl stil te staan. Dat is een gemiste kans, want extra informatie over voeding, beweging en insuline kan bijdragen aan stabielere bloedsuikerwaarden.'

Zo ontstond Het Beste Diabetesidee om een online training te maken over leefstijl voor zorgprofessionals en mensen met diabetes type 1. Met het extra geld van de Publieksprijs gaat Amber toegankelijk introductiemateriaal ontwikkelen. 'Dit kunnen artsen in de wachtkamer neerleggen of meegeven aan hun patiënten,' aldus Amber.

Een klein idee kan een groot verschil maken

1,2 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes waarvan ruim 100.000 met diabetes type 1. De ziekte heeft een enorme invloed op het dagelijks leven. Volgens directeur Diena Halbertsma van het Diabetes Fonds hebben mensen met diabetes of mensen die met diabetes te maken hebben vaak goede ideeën.

'Het is mooi dat Amber vanuit haar eigen ervaring een idee heeft aangedragen en daarmee een verschil wil maken. Leefstijl heeft invloed op de suikerspiegel, naast medicatie en veel andere factoren. Leefstijladvies maakt deel uit van de behandeling van diabetes type 1. Het Diabetes Fonds ondersteunt dat algemene kennis over leefstijlfactoren toegankelijk is, zodat mensen met diabetes type 1 goede keuzes kunnen maken en dit kunnen bespreken met hun zorgverleners.'

De vier Beste Diabetesideeën van 2023

Naast het idee van Amber werden er al eerder drie andere ideeën verkozen tot Het Beste Diabetesidee. Deze winnaars zijn:

De winnaars kunnen met de financiële ondersteuning de komende periode hun ideeën uitwerken.