Vrouw ontspannen in een stoel met thee en een boek

Ontspannen helpt tegen stress en vergroot de kans dat je lekker slaapt. Te weinig slaap en te veel stress is slecht voor je bloedsuiker. Over een langere periode vergroot dit de kans op diabetes type 2. Daarom is het belangrijk om iedere dag even te ontspannen.

Iedereen ontspant op een andere manier. Bijvoorbeeld door een boek te lezen, de hond uit te laten of met vrienden af te spreken. Wat de één als ontspanning ervaart, zorgt bij de ander misschien voor stress. Bedenk daarom voor jezelf waar jij van ontspant. Hoe meer dingen dat zijn, hoe beter. En probeer van ontspanning een gewoonte te maken.

Slapen

Slaap je slecht? Denk aan moeilijk in slaap komen, lang wakker liggen of vaak wakker worden. Langere tijd slecht slapen vergroot je risico op diabetes type 2. Daarom geven we een aantal tips zodat je beter gaat slapen:

  • Zet je tv, telefoon en tablet uit, twee uur voordat je gaat slapen.
  • Probeer op vaste tijden te slapen.
  • Zorg dat je ontspannen naar bed gaat.

Wil je weten wat je nog meer kunt doen?
Bekijk andere slaaptips

Stress

Stress kan op veel manieren ontstaan. Dat is bij iedereen weer anders. Heb jij stress? En heb je er vaak last van? Stichting MIND is er voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Zo kun je via MIND een stresstest doen om te kijken waar je stress vandaan komt. Neem je bijvoorbeeld voldoende tijd om te ontspannen?
Doe de stresstest

Doe de Diabetes Risicotest

Hoeveel risico loop jij op diabetes type 2? Beantwoord maximaal 8 vragen en je weet het!

Hoeveel risico loop jij op diabetes type 2? Beantwoord maximaal 8 vragen en je weet het!

Foto: ViDI Studio / Shutterstock