Vragend kijkende man achter laptop op de bank

Sommige dingen vergroten het risico op diabetes type 2. Dat heet risicofactor. Hoe meer risicofactoren je hebt, hoe groter de kans dat je diabetes type 2 krijgt. We kunnen jouw risico inschatten met de Diabetes Risicotest. We vertellen meer over risicofactoren en hoe we jouw risico op diabetes type 2 berekenen.

De Diabetes Risicotest is gebaseerd op een groot onderzoek. In de vragen zitten verschillende risicofactoren verwerkt. Voor elke risicofactor krijg je een aantal punten, deze variëren per risicofactor. Hoe meer risicofactoren je hebt, hoe hoger je totaalscore is en hoe hoger je risico is op diabetes type 2. Aan de hand van de vragen wordt voorspeld hoeveel risico je loopt op diabetes type 2. 

Doe de Diabetes Risicotest

Heb je de test nog niet gedaan? Doe hem dan direct. Beantwoord maximaal 8 vragen. Na de test krijg je direct de uitslag.

Doe de test

Wat zorgt voor een hoge risicoscore in de Diabetes Risicotest?

Zwangerschapsdiabetes

De vraag over zwangerschapsdiabetes weegt het zwaarst mee. Als je ooit zwangerschapsdiabetes hebt gehad, heb je namelijk een grotere kans om daarna diabetes type 2 te krijgen. Je hebt dan zo’n hoge risicoscore dat de rest van de vragen niet meer relevant zijn. Daarom hoef je de test later niet nog een keer te doen, omdat je een verhoogd risico houdt op diabetes type 2. Maar wat kun je dan doen om de kans op diabetes type 2 te verkleinen? En wanneer ga je voor controle naar de huisarts? Dat lees je op de pagina Zwangerschapsdiabetes

Leeftijd

In de test vragen we naar jouw leeftijd, omdat vanaf 45 jaar het risico op diabetes type 2 toeneemt. Jouw risicoscore stijgt vanaf 45 jaar. Vanaf 55 jaar neemt je risicoscore nog verder toe. En vanaf 65 jaar is je risicoscore het hoogst. Dit komt waarschijnlijk omdat de meeste mensen die ouder worden minder bewegen en eerder overgewicht krijgen.

Buikomtrek

Ook vragen we je om de omtrek van je blote buik te meten. Met een grotere buikomtrek heb je meer vet rond de organen. Dit vergroot de kans op diabetes type 2. Bij een buikomtrek tussen de 80 en 88 cm bij vrouwen en tussen de 94 cm en 102 cm bij mannen, gaat de risicoscore al aardig omhoog. En bij een buikomtrek van meer dan 88 cm bij vrouwen en meer dan 102 cm bij mannen, verdubbelt zelfs de risicoscore. 

Medicijnen

We vragen speciaal naar het gebruik van medicijnen tegen hoge bloeddruk, omdat we dan zeker weten dat de bloeddruk boven een bepaalde waarde is. De medicijnen zelf verhogen het risico op diabetes type 2 dus niet. Het gaat echt om de hoge bloeddruk. Mensen met een hoge bloeddruk hebben namelijk meer kans op diabetes type 2. Als je een hoge bloeddruk hebt, is jouw risicoscore hoger. 

Diabetes type 2 in je familie

Heb je familie met diabetes type 2? Dan heb je een grotere kans om het zelf ook te krijgen. Als je deze vraag met 'ja' beantwoord, is jouw risicoscore hoger. 

Het gebruik van medicijnen tegen hoge bloeddruk en diabetes type 2 in je familie tellen even zwaar mee in de risicoscore. De risicofactoren hieronder tellen iets minder zwaar mee in de berekening. 

Roken

Ook roken vergroot de kans dat je diabetes krijgt. Als je hebt gerookt maar bent gestopt, telt dat een klein beetje mee in de risicoscore. Rook je nog steeds? Dan telt het iets zwaarder mee in de berekening. 

Lengte en gewicht

We vragen jouw lengte en gewicht omdat we dan jouw BMI (Body Mass Index) kunnen berekenen. Jouw BMI vertelt ons of je een gezond gewicht hebt voor je lengte. Met een hogere BMI heb je een grotere kans om diabetes type 2 te ontwikkelen. Een BMI tussen de 25 en 30 verhoogt je risicoscore. Bij een BMI van 30 en meer verhoogt de risicoscore nog iets verder. 

Man of vrouw?

Het maakt uit of je man of vrouw bent. Mannen hebben meer kans op diabetes type 2 dan vrouwen. Dat komt doordat mannen meestal meer buikvet hebben dan vrouwen. Vet rondom de organen in de buik is namelijk ongezond. Als je op de test invult dat je een man bent, dan heb je een iets hogere risicoscore als een vrouw. 

Waarom vragen we niet naar je afkomst?

In de Diabetes Risicotest vragen we niet naar iemands afkomst, terwijl dit wel een belangrijke risicofactor is voor diabetes type 2. Mensen van Hindostaanse, Afro-Surinaamse, Marokkaanse of Turkse afkomst hebben vaker dan gemiddeld diabetes type 2. Heb je zo’n achtergrond? Dan krijg je al het advies om jezelf regelmatig te laten onderzoeken of je diabetes hebt. Lees meer hierover

Diabetes type 2, alle informatie op een rij

Ontvang de gratis brochure met alles wat je moet weten over diabetes type 2:

  • Hoe herken je het?
  • Wat zijn de oorzaken?
  • En wat kun je ertegen doen?

Ontvang de gratis brochure met alles wat je moet weten over diabetes type 2:

  • Hoe herken je het?
  • Wat zijn de oorzaken?
  • En wat kun je ertegen doen?

Diabetes type 2, alle informatie op een rij

Ontvang de gratis brochure met alles wat je moet weten over diabetes type 2:

  • Hoe herken je het?
  • Wat zijn de oorzaken?
  • En wat kun je ertegen doen?

Ontvang de gratis brochure met alles wat je moet weten over diabetes type 2:

  • Hoe herken je het?
  • Wat zijn de oorzaken?
  • En wat kun je ertegen doen?

Foto: Shutterstock.com/ fizkes