Waarom je risico op diabetes type 2 testen?

Ruim 1,1 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes type 2. Hiervan krijgt de helft gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten. Daarnaast hebben 1,4 miljoen mensen een groot risico om diabetes type 2 te krijgen. We willen je daarom informeren over wat je kunt doen om het risico op diabetes type 2 te verkleinen.
Wil je weten hoeveel risico je loopt op diabetes type 2. En wat je kunt doen om diabetes type 2 te voorkomen?
Diabetes type 2
Waarom is diabetes type 2 een probleem?
Iedereen kan diabetes type 2 krijgen. Wat je leeftijd of achtergrond ook is. Bij diabetes type 2 reageert je lichaam minder goed op insuline of maakt het te weinig insuline aan. Je bloedsuiker wordt dan regelmatig te hoog. Over een langere periode kan dit blijvende schade aan je lichaam veroorzaken. Denk aan hartproblemen, nierschade en blindheid.
Wat wil het Diabetes Fonds bereiken?
We willen heel Nederland bewustmaken dat diabetes type 2 niet zomaar een ziekte is. Diabetes type 2 leidt tot allerlei gezondheidsproblemen in het leven van mensen. Daarom willen we voorkomen dat nog meer mensen de ziekte krijgen. Weten hoeveel risico je loopt op diabetes. Dat is erg belangrijk. Zo kun je mogelijke schade beperken of zelfs diabetes voorkomen.
Kan ik iets doen om diabetes type 2 te voorkomen?
Gelukkig wel. Een gezonde leefstijl is goed voor iedereen. En helemaal om diabetes te voorkomen. Denk aan gezond eten en drinken, voldoende bewegen en ontspannen. We hebben alle informatie over gezonder leven op een rij gezet.
Loop ik extra risico op diabetes type 2?
Sommige mensen lopen extra risico op diabetes type 2. Uit onderzoek blijkt dat diabetes type 2 vaker voorkomt bij mensen van Hindostaanse, Afro-Surinaamse, Marokkaanse of Turkse afkomst. Vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad, lopen ook extra risico.
Diabetes Risicotest
Waarom is het belangrijk om de Diabetes Risicotest te doen?
Dan weet je hoeveel risico je loopt op diabetes. Als je een hoog risico loopt op diabetes is het belangrijk om dit op tijd te weten. Help ons en jezelf en doe de Diabetes Risicotest! Na de test weet je of je in de gevarenzone zit. Iedereen krijgt een advies op basis van de uitslag. Dit loopt uiteen van tips om gezonder te leven tot het bezoeken van de huisarts.
Is de Diabetes Risicotest betrouwbaar?
De vragenlijst is ontwikkeld door het VU Medisch Centrum Amsterdam, Wageningen University & Research, Universitair Medisch Centrum Groningen en de beroepsvereniging van huisartsen. Deze test is uitgebreid onderzocht onder grote groepen mensen. Daaruit bleek dat de test betrouwbaar is om het risico te meten op diabetes type 2.
Waarom worden deze vragen gesteld?
De ene persoon heeft meer risico om diabetes type 2 te krijgen dan de ander. Alle vragen zijn erop gericht om het risico op diabetes te meten. Bijvoorbeeld het gewicht en de buikomvang van iemand kan het risico op diabetes vergroten.
Is de test anoniem?
Ja, alle gegevens worden anoniem verwerkt. Na het maken van de test weet je hoeveel risico je loopt op diabetes. Als je wilt, kun je de uitslag en je advies ook per mail ontvangen.