100% suikervrij voor diabetici

Het boek '100% suikervrij voor diabetici' is een handleiding voor het verminderen of voorkomen van diabetes. Inclusief week- en dagmenu's, recepten en uitleg over de 16 gouden leefregels die het boek telt. De wetenschappelijke onderbouwing van het boek is erg zwak.

Korte samenvatting

In 100% suikervrij voor diabetici beschrijft Carola van Bemmelen hoe diabetes ontstaat, wat er in het lichaam van een diabeet gebeurt en welke rol voeding speelt bij het verminderen en voorkomen van diabetes. Ze geeft voeding- en leefstijladvies en laat zien dat suikerbewust leven niet alleen goed mogelijk is, maar dat het de manier is om je bloedsuikerspiegel in balans te brengen en je gezondheid terug te winnen.

Beoordeling van het Diabetes Fonds

Pluspunten:

 • Het boek bevat meer dan alleen recepten. Het geeft ook meer achtergrondinformatie over suiker, vertelt in welke producten je suiker kunt vinden en benoemt verschillende (schuil)namen voor suiker in een handig overzicht.
 • Het boek legt uit wat de verschillen zijn tussen diabetes type 1 en 2, de gevolgen van diabetes en geeft tips over gezondheid.
 • Het boek kijkt niet alleen naar de hoeveelheid koolhydraten, maar ook naar de soort koolhydraten (langzame versus snelle).
 • Er staat een extra tabel achterin het boek met de glykemische lading (GL) van veelvoorkomende producten.

Kanttekening:

 • Vooraan in het boek staat een lijstje met ‘de gouden leefregels voor een gezonde bloedsuikerspiegel’. Met een aantal leefregels zijn wij het niet eens, zoals ‘eet geen tussendoortjes’ en ‘eet geen brood en aardappelen’. Iedereen is anders en daarom verdiend ook iedereen een persoonlijke aanpak. Daarom vinden wij dit soort specifieke leefregels niet geschikt (voor iedereen).
 • Soms wordt er in het boek gesproken over ‘gerenommeerde artsen en wetenschappers’ die de beschreven informatie ondersteunen, maar vervolgens worden er geen bronnen vermeld.
 • De zes bronnen die worden gebruikt staan achterin het boek opgesomd. Dit zijn géén wetenschappelijke onderzoeken, maar boeken. Boeken zijn geen primaire bron voor informatie, omdat deze zelf ook bronnen gebruiken voor de inhoud van het boek. De betrouwbaarheid van de bronnen is daarom niet goed te beoordelen.
 • In het boek worden tips gegeven hoe je de kans op diabetes type 1 kunt verkleinen, alleen in de huidige status van het wetenschappelijk onderzoek is daar nog geen antwoord op gevonden. De onderbouwing voor deze tips wordt niet gegeven en is bij ons niet bekend.
 • Het advies is om suiker volledig te mijden is wat ons betreft onrealistisch. Suiker zit ook in producten die je wél nodig hebt om gezond te blijven, zoals fruit. Wij vinden het wel belangrijk om te minderen met vrije suikers, omdat te veel suiker wel schadelijk kan zijn. 
 • In het begin van het boek wordt het verschil tussen diabetes type 1 en 2 uitgelegd, maar later in het boek wordt het samengevoegd tot ‘diabetici’. Wij vinden het als Diabetes Fonds belangrijk om het verschil goed te blijven benadrukken. Daarnaast kan diabetes type 1 nog niet genezen worden, wat het boek soms wel doet vermoeden. ‘Keer je diabetes om’ heeft betrekking op diabetes type 2.
 • De recepten bevatten geen voedingswaarden.
 • Het boek maakt veel gebruik van kokosvet en roomboter. Deze bevatten een hoog gehalte aan verzadigd vet. Wij raden aan om deze te vervangen door onverzadigde vetten aan, zoals olijfolie en margarine.

Geschikt voor mensen met diabetes?

Mensen met diabetes moeten letten op de hoeveelheid koolhydraten, zeker wanneer gebruik gemaakt wordt van medicijnen, zoals insuline of metformine. De voedingswaarde missen in dit boek waardoor deze zelf nog berekend moeten worden. Verder zijn de ingrediënten van de recepten niet altijd even gezond in verband met het hoge gehalte aan verzadigd vet.

De tips en adviezen zijn niet allemaal goed wetenschappelijk onderbouwd, dat wil niet zeggen dat het bij sommige mensen juist wel goed kan werken. Wij zouden het boek dus vooral aanraden ter inspiratie en alle informatie met een korreltje zout nemen.

Verschenen in: november 2014
Auteurs: Carola van Bemmelen en Sharon Numan
Uitgever: Spectrum
Thema's: Gezond en onbewerkt eten
Aantal pagina's: 256
ISBN: 9789000339907
Prijs: € 12,99

Gratis brochure lekker en gezond eten

In heldere taal alle adviezen en tips over eten overzichtelijk op een rij.

In heldere taal alle adviezen en tips over eten overzichtelijk op een rij.