Zonder Suiker

Het boek 'Zonder Suiker' biedt aan om in 28 dagen het roer om te gooien en te minderen met suikers. De schrijfster wil laten zien dat deze manier van leven puur, lekker en goed is voor lichaam en geest.

Korte samenvatting

Een praktisch handboek dat je helpt om binnen een maand ‘af te kicken’ van suiker. Met dag- en weekmenu's, overzicht van gezonde suikervervangers en recepten om meteen te starten. Anne Marie laat zien dat we te veel suikers gebruiken. Ze zegt hierover: “Het is verslavend en het heeft vitaminen- en mineralentekorten als gevolg. Het verstoort de bloedsuikerspiegel en veroorzaakt overgewicht, een verminderde weerstand en andere welvaartsziektes. In Zonder Suiker leer je snel hoe je moet ontwennen, ontgiften en vervangen. Aan de slag!”

Beoordeling van het Diabetes Fonds

Pluspunten

  • Het boek bevat meer dan alleen recepten. Het geeft ook uitgebreide achtergrondinformatie over suiker, de invloed van suiker op het lichaam en tips over suikervervangers.
  • Voor de recepten is over het algemeen gebruik gemaakt van gezonde ingrediënten.
  • Er wordt geadviseerd weinig toegevoegde suikers te eten en juist veel groenten, fruit, pure en onbewerkte producten. Dat moedigen wij alleen maar aan!
  • Het boek maakt je bewust waar toegevoegde suikers in zitten en wat de gevolgen kunnen zijn als je te veel suiker binnen krijgt. Ook geeft het boek je tips om suiker te vervangen.

Kanttekening

  • De recepten bevatten geen voedingswaarden.
  • Aan sommige recepten wordt wél suiker toegevoegd, terwijl de titel van het boek doet vermoeden helemaal suikervrij te zijn. Suiker wordt vaak in een andere vorm toegevoegd, bijvoorbeeld in de vorm van honing, agavesiroop of kokosbloesemsuiker.
  • Het boek praat over ‘goede’ en ‘slechte’ suikers, maar voor je lichaam geldt: suiker is suiker. Het gehele product (appel bijvoorbeeld) kan gezonder zijn, maar de suiker die erin zit is hetzelfde. De vitaminen en mineralen die in ‘goede suikers’ zouden zitten zijn zo minimaal dat dit verwaarloosbaar is.
  • Veel feiten en uitspraken als ‘Uit onderzoek is gebleken dat…’ zijn zonder bronvermelding. Bij sommige uitspraken twijfelen wij dan ook over de wetenschappelijke waarheid.

Geschikt voor mensen met diabetes?

Mensen met diabetes moeten letten op de hoeveelheid koolhydraten, zeker wanneer gebruik gemaakt wordt van medicijnen, zoals insuline of metformine. In de voedingswaarde mist dat gegeven waardoor dit nog zelf berekend moet worden. Verder is het boek zeker geschikt om je te laten inspireren bij het minderen van suiker, wat voor zowel gezonde mensen als voor mensen met diabetes een goed idee is.

Verschenen in: april 2013
Auteurs: Anne Marie Reuzenaar
Uitgever: Kosmos Uitgevers
Thema's: Zonder suiker
Aantal pagina's: 232
ISBN: 9789021557342
Prijs: € 17,99

Lekker en gezond eten met diabetes

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!

Met diabetes moet je altijd op je eten letten. Gelukkig kan gezond ook lekker zijn!