Hoeveel suiker zit er in brood?

Sommige soorten brood die je in de supermarkt of bij de bakker kunt kopen bevatten suiker. Hoeveel suiker zit er in jouw favoriete brood? Bekijk en/of download dan de onderstaande suikerlijst brood.
Suikerlijst brood
Product | Per portie | Koolhydraten | Suikers | Energie |
Beschuit, volkoren | 1 stuk (= 10 g) | 6,9 g | 1,2 g | 39 kcal |
Beschuit, wit | 1 stuk (= 10 g) | 7,6 g | 1,2 g | 41 kcal |
Ciabatta, wit | 1 stuk (= 50 g) | 24,4 g | 1,1 g | 127 kcal |
Cracker | 1 stuk (= 10 g) | 7 g | 0,5 g | 47 kcal |
Cracker, volkoren | 1 stuk (= 10 g) | 7 g | 0,7 g | 38 kcal |
Croissant | 1 stuk (= 40 g) | 16,9 g | 1,4 g | 157 kcal |
Krentenbol | 1 bol (= 50 g) | 25,4 g | 10,8 g | 134 kcal |
Krentenbrood | Zelf gesneden plak (= 40 g) | 21,3 g | 9,5 g | 109 kcal |
Krentenbrood, met spijs | Zelf gesneden plak (= 40 g) | 20,6 g | 11 g | 121 kcal |
Maïsbrood | 1 snee (= 35 g) | 15,5 g | 0,9 g | 92 kcal |
Naanbrood | 1 stuk (= 135 g) | 62 g | 4,5 g | 354 kcal |
Pitabroodje, wit | 1 stuk (= 45 g) | 22,5 g | 1,1 g | 110 kcal |
Roggebrood | 1 plak (= 25 g) | 9,1 g | 1,9 g | 49 kcal |
Rozijnenbrood | Zelf gesneden plak (= 40 g) | 20,9 g | 9,7 g | 109 kcal |
Rozijnenbrood, met spijs | Zelf gesneden plak (= 40 g) | 20,4 g | 11,1 g | 121 kcal |
Speltbrood | 1 snee (= 35 g) | 15 g | 0,7 g | 83 kcal |
Stokbrood, volkoren | 1 hele (= 300 g) | 117 g | 5,7 g | 702 kcal |
Stokbrood, wit | 1 hele (= 300 g) | 160,2 g | 8,7 g | 807 kcal |
Tijgerbrood, bruin | 1 snee (= 35 g) | 15,4 g | 0,7 g | 83 kcal |
Tijgerbrood, wit | 1 snee (= 35 g) | 14,5 g | 0,8 g | 75 kcal |
Turks brood, tarwe | 1 stuk (= 50 g) | 24,6 g | 1,1 g | 125 kcal |
Volkorenbrood, fijn | 1 snee (= 35 g) | 13,8 g | 0,7 g | 82 kcal |
Volkorenbrood, grof | 1 snee (= 35 g) | 13,5 g | 0,6 g | 82 kcal |
Zuurdesembrood, volkoren | 1 snee (= 35 g) | 14,2 g | 0,7 g | 82 kcal |
Deze suikerlijst bevat een aantal producten uit het assortiment en is bedoeld om een beeld te krijgen van de verschillende hoeveelheden suikers in deze categorie. Aan deze lijst kunnen geen rechten worden ontleend.
Download hier de suikerlijst brood
Suiker in brood
Vaak wordt er suiker aan het brood toegevoegd als voeding voor de gist. Suiker wordt daarom ook wel een ‘broodverbetermiddel’ genoemd.
Suikers kunnen verschillende functies hebben bij de bereiding van brood. Zo is er de belangrijke rol bij de voeding van gist, waardoor het brood sneller rijst. Ook speelt suiker een rol in het optreden van de Maillard-reactie, waardoor de korst van het brood een mooie bruine kleur krijgt.
Lees ook: Waarom zit er suiker in brood?
Foto: Karolina Szczur / Unsplash.com