Zo kies je koolhydraatarm brood
Eet je koolhydraatarm? Dan is koolhydraatarmbrood een goede keuze. Je leest hier hoe je een gezond brood kiest en waar je op moet letten.
Een van de producten die je al snel moet laten staan als je koolhydraatarm gaat eten is brood. Tegenwoordig zijn er gelukkig alternatieven op de markt in de vorm van koolhydraatarm brood. En dit kan je ook zelf klaarmaken.
Wat is een koolhydraatarm brood?
Officieel spreken we van brood met een verlaagd koolhydraatgehalte. De term koolhydraatarm brood mag namelijk niet gebruikt worden volgens de Warenwet.
In koolhydraatarm brood zit vaak nog gewoon tarwemeel verwerkt. Maar wel minder dan in gewoon brood. Er worden verschillende ingrediënten gebruikt om de tarwe deels te vervangen. Denk aan sojameel, lijnzaad, pitten en zaden. Hierdoor wordt de hoeveelheid koolhydraten minder.
Waarom kiezen voor een koolhydraatarm brood?
In principe is er niks mis met gewoon volkorenbrood. Maar er kunnen redenen zijn om juist wel voor koolhydraatarm brood te kiezen. Bijvoorbeeld als je vanwege medische- of gezondheidsredenen minder koolhydraten binnen wil krijgen. Koolhydraatarm brood kan dan een alternatief zijn voor een gewone snee brood zonder dat je je eetpatroon compleet moet aanpassen.
Wat zijn de beste ingrediënten voor koolhydraatarm brood?
Gewoon brood is meestal gemaakt van granen zoals tarwe, spelt, rogge of een mix hiervan. Bij koolhydraatarm brood is (een deel van) dit graan vervangen door andere ingrediënten. Ter vervanging wordt vooral gekozen voor tarwe-eiwit, erwten-eiwit, sojameel, lijnzaad en tarwezemelen.
Waar moet je op letten bij het kopen van koolhydraatarm brood?
Hoe weet je dat kiest voor een brood met minder koolhydraten? Je zal de term 'koolhydraatarm brood' namelijk niet tegenkomen op een etiket. Dit komt omdat de claim koolhydraatarm niet voorkomt in de lijst met toegestande voedingsclaims.
Wat wel is toegestaan is de claim 'verlaagd koolhydraatgehalte'. Een brood mag deze claim dragen als deze ten minste 30% minder koolhydraten bevat dan gemiddeld aanwezig is in een soortgelijk regulier brood. Bevat een volkorenbrood bijvoorbeeld 39 gram koolhydraten per 100 gram? Dan mag een brood met niet meer dan 27,3 gram koolhydraten per 100 gram de claim 'verlaagd koolhydraatgehalte' dragen.
Koolhydraatarm beleg
Als je koolhydraatarm brood neemt wil je het natuurlijk ook beleggen met koolhydraatarm beleg. Onze tips:
- Om te smeren: een beetje halvarine, halvanaise of kwark. Mosterd is ook lekker.
- Light kaas, zoals 20+ en 30+ kaas, geitenkaas light of nog lichter: hüttenkäse, ook wel cottage cheese genoemd.
- Gekookt ei.
- Verse groenten, zoveel als je wilt: komkommer, tomaat, sla of ui. Zorg ervoor dat de tomaat niet te nat is.
- Licht geroosterde groente, zoals paprika, courgette, ui, champignons.
- Lekker als garnering: plakjes augurk, pijnboompitten, kappertjes, plakjes olijven.
- Magere vleeswaren: beenham, casselerrib, gekookte lever, kipfilet en rookvlees (doe met rookvlees wel kalm aan want er zit veel zout in).
- 100% pindakaas.
Recepten koolhydraatarm brood
Onze recepten met volkorenbrood kan je heel gemakkelijk koolhydraatarmer maken. Door het volkorenbrood te vervangen door koolhydraatarm brood.
Op onze website vind je verschillende recepten met brood. Zoals:
- Volkorenbrood met oude kaas en mosterd
- Volkorenbrood met zuivelspread en avocado
- Volkorenbrood met champignons
Maak hier je koolhydraatarme variant van door je eigen koolhydraatarme brood te gebruiken.
Foto: Brent Hofacker / Shutterstock.com