Tekst: Het Diabetes Fonds wil dat iedereen vrij van diabetes kan leven!

Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes en elke week komen er 1.000 mensen bij. Dat is enorm zorgwekkend. De helft van de mensen krijgt namelijk (ernstige) complicaties zoals schade aan hart en vaten, voeten, ogen en nieren. Maar liefst 1,1 miljoen mensen hebben diabetes type 2 en 1,1 miljoen mensen lopen een groot risico om diabetes type 2 te krijgen. Daarom moeten we deze diabetes-tsunami keren.

Download het manifest

We stellen 5 maatregelen voor:

1. Gezondheidsverschillen verkleinen

Iedereen wil gezond en gelukkig leven, maar dat is helaas niet vanzelfsprekend voor mensen met een laag inkomen en opleidingsniveau. Ze hebben vaker diabetes type 2, leven gemiddeld 24 jaar in slechtere gezondheid én overlijden 8,5 jaar eerder dan mensen met voldoende inkomen en diploma’s. Daarom moeten deze gezondheidsverschillen kleiner worden!

Grotere kans op diabetes type 2 bij onder anderen een ongezonde leefstijl en mensen met een migratieachtergrond

2. Gezonde voeding moet normaal worden

Er wordt vaak gezegd dat mensen prima in staat zijn om zelf gezonde keuzes te maken. Maar hebben we wel een keuze als het voedselaanbod vooral ongezond is en we met aanbiedingen continu verleid worden om ongezonde keuzes te maken? Het feit dat we ongezonder leven, komt vooral door de omgeving waar ongezonde voeding 'normaal' is geworden. Hierdoor is het voor iedereen moeilijk om gezond te eten en te drinken. Samen met andere gezondheidsfondsen willen we dat het voedselaanbod gezonder, goedkoper en toegankelijker wordt.

80 procent van het voedselaanbod in supermarkten is ongezond en 80 procent van de aanbiedingen is voor ongezonde voeding

3. Eerder opsporen diabetes type 2

Ongezond leven vergroot de kans op overgewicht en overgewicht vergroot de kans op ziektes zoals diabetes type 2. Voordat mensen daadwerkelijk diabetes krijgen, zien we vaak dat ze al langere tijd hoge bloedsuikerwaardes, cholesterolwaardes en/of bloeddrukwaardes hebben. Hoe meer van deze waardes te hoog zijn, hoe meer kans je hebt op chronische ziektes zoals diabetes type 2. Daarom willen we mensen die een groot risico lopen op diabetes type 2 eerder opsporen, zodat we de ziekte kunnen voorkomen.

Kortom, we vragen de overheid: Dat mensen toegang hebben tot leefstijlprogramma’s die bij hun situatie passen. Dat in de toekomst leefstijlprogramma’s worden ontwikkeld waaraan nog meer mensen kunnen meedoen en die passen bij hun wensen. Dat huisartsen tijd en ruimte krijgen om met mensen in gesprek te gaan over leefstijl.

4. Leefstijl als eerste behandeling

Met een gezonde leefstijl kan een deel van de mensen met diabetes type 2 hun medicatie verlagen of stoppen met medicijnen. In de praktijk kiezen veel huisartsen om diabetes type 2 met medicatie te behandelen. Dit heeft te maken met hoe de zorg in Nederland geregeld is, waardoor ze weinig andere mogelijkheden hebben. Inmiddels is bekend dat een gezonde leefstijl bijna altijd leidt tot een betere gezondheid. Daarom willen we dat artsen in elk gesprek leefstijl als eerste behandeloptie aanbieden. Ook moeten zoveel mogelijk mensen de kans krijgen om een leefstijlprogramma te volgen.

Leefstijlprogramma's bestaan uit: Gezonde voeding, voldoende lichaamsbeweging, gezond gewicht, voldoende slaap, voldoende ontspanning

5. Onderzoek naar diabetes moet beschikbaar blijven in Nederland

Het Diabetes Fonds ondersteunt al jaren onderzoek naar diabetes. Dit leidt tot nieuwe behandelingen, producten en medicijnen die het leven van mensen met diabetes verbetert én stap voor stap toewerkt naar de genezing van diabetes. Een probleem is dat bij grote samenwerkingen en onderzoeken succesvolle resultaten soms worden verkocht aan buitenlandse bedrijven. Zij besluiten dan het product, medicijn of de oplossing niet meer in Nederland aan te bieden. Wij willen dat de resultaten beschikbaar blijven voor alle mensen die dit nodig hebben in Nederland.

Daarom roepen we de overheid op om: Duidelijke afspraken te maken bij grote samenwerkingen en onderzoeken zodat de resultaten beschikbaar blijven voor alle mensen die dit nodig hebben in Nederland. Vanuit één nationaal beleid innovaties en behandelingen mogelijk te maken.

Download het manifest

In een aantal brieven doen we een oproep aan de heer Plasterk om onze voorstellen te omarmen.
Lees de brief namens het Diabetes Fonds
Bekijk ook de brieven van de Gezonde Generatie