Avocado-pastinaaksoep

Bereiding

Maak de pastinaak, ui en bloemkool schoon en hak alles in stukjes. Verhit de olie en laat hierin de stukjes groenten 4 minuten zachtjes bakken zonder te kleuren.

Voeg dan de bouillon toe en kook alles 10 minuten zachtjes door.

Snijd tijdens het koken de avocado's door de helft, verwijder de pitten, lepel ze uit de schil en snijd ze in stukjes. Vermeng de stukjes avocado met het limoensap.

Pureer de soep daarna zo glad mogelijk met de staafmixer. Voeg tijdens het mixen de stukjes avocado en de crème fraîche light toe. Wrijf de soep daarna desgewenst ook nog door een fijne zeef. Warm de soep door zonder hem nog te laten koken.

Breng hem op smaak met een paar druppels Tabasco. 

Verdeel de makreelfilets in stukjes over 4 diepe borden en schep er de warme soep overheen. 

Reactie Diabetes Fonds: "kijkt u wat ongemakkelijk bij de woorden pastinaak en avocado? Helemaal niet nodig! Probeer ze eens uit met deze soep, er zit ter geruststelling ook bloemkool in. De soep is gezond vanwege vezels uit de groenten en de onverzadigde vetten uit de makreel en avocado. Een paar diabetestips: prima als voorgerecht, maar neem daarna bij het hoofdgerecht niet te veel aardappels, rijst of pasta (koolhydraten). Er zit nu ook vrij veel zout in, de helft al van het maximale advies per dag. Kies liever voor een natriumarm bouillonblokje". (Adviseur voor het Diabetes Fonds: diëtiste Sara van Grootel; foto: Diabetes Fonds.)

Dit recept is ingestuurd door Wina van Dijk, voor een wedstrijd georganiseerd door Felix Wilbrink van De Telegraaf samen met het Diabetes Fonds en NH Hoteles. Wina wint samen met vier andere inzenders een kookworkshop. Bekijk ook de andere winnende recepten:

 

Ingrediënten

  • 500 g pastinaak
  • 2 grote, rijpe avocado's
  • 2 eetlepels limoensap
  • 300 g schoongemaakte bloemkoolroosjes
  • 1 grote, witte ui
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 liter groentebouillon (tabletten)
  • 100 ml crème fraîche light
  • 150 g gestoomde makreelfilet
  • Tabasco

Voedingswaarden per persoon

Koolhydraten 22,7 g
waarvan suikers 11,8 g
Vet 39,1 g
waarvan verzadigd 8,1 g
Eiwit 14,1 g
Vezels 11,3 g
Groente 225 g
Kcal 519
Zout 2,98 g zout

Ingestuurd door: Wina van Dijk