Aziatische rijstnoedels

Aantal personen
2 personen
Kooktijd
30 minuten
Bereidingswijze
Menugang
Soort gerecht
Type gerecht

Ingrediënten

  • 1 plakje verse gemberwortel
  • 1 teen knoflook, geplet
  • 1 rode chilipeper
  • 4 gedroogde Chinese paddestoelen
  • 100 g kastanjechampignons
  • 150 g witte kool
  • 1 grote prei met veel wit
  • halve winterwortel
  • 150 g rijstmie (kan ook met andere mie)
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 2 hardgekookte eieren
  • eventueel wat verse koriander ter garnering
  • 1 eetlepel (natriumarme) sojasaus
  • 1,5 eetlepels groentebouillon van bouillonblokje
  • 1 eetlepel sesamolie

Voedingswaarden (per persoon, gecontroleerd door diëtisten)

Energie
534 kcal
Koolhydraten
75,5 g
- waarvan suikers
10,6 g
Vet
17,4 g
- waarvan verzadigd
3,3 g
Eiwit
15,8 g
Vezels
7,1 g
Groente
240 g
Zout
0,43 g

Bereiding

Week de gedroogde paddenstoelen 20 minuten in heet water. Week de mie 6 minuten in kokend water of zoals op de verpakking is aangegeven. 

Was de kool en snijd deze in reepjes. Was de prei en snijd het lichtgroene en witte gedeelte in dunne ringetjes.

Snijd de paddenstoelen in plakjes. Schil de wortel en snijd in plakjes en die weer in reepjes.

Knijp na het weken de gedroogde paddenstoelen uit, verwijder de harde kern en snijd de hoedjes in reepjes. 
Bewaar het weekvocht van de paddestoelen.

Snijd de chilipeper, al dan niet met pitjes, afhankelijk hoe heet je het gerecht wil, in ragfijne reepjes.

Verwarm de zonnebloemolie in een wok. Laat de knoflook en gember 1 minuut  meebakken zodat de olie de smaak daarvan aanneemt. Haal het uit de olie en bak de chilipeper samen met de reepjes gedroogde paddenstoel ongeveer 2 minuten. Blijf gedurende het hele bakproces steeds alles omscheppen.

Voeg dan de wortelreepjes en verse paddenstoelen toe en bak weer 2 minuten. Daarna de kool en prei in gedeelten erbij. Nog ongeveer 4 minuten doorbakken. Doe er nu steeds een scheutje paddenstoelen-weekvocht bij zodat het niet aanbrandt, het verhoogt ook de smaak. De groenten moeten wel knapperig blijven en mogen niet te nat worden. Roer de uitgelekte mie erdoor en verwarm dit mee. Roer er ten slotte de sojasaus, de groentebouillon en sesamolie door.

Schep alles in een voorverwarmde schaal en garneer met partjes hardgekookt ei. Bestrooi eventueel met fijngesneden verse koriander.

Lekker en gezond eten met diabetes

Gezond eten heeft veel voordelen voor je lichaam. Gelukkig kan gezond heel lekker zijn! Ontdek het in de gratis brochure:

  • Adviezen en tips in heldere taal
  • Vanuit de officiële voedingsrichtlijn
  • Ook gebruikt door diëtisten en zorgverleners
Voorkant brochure Lekker en gezond eten met diabetes