Aziatische rijstnoedels

Bereiding

Week de gedroogde paddenstoelen 20 minuten in heet water. Week de mie 6 minuten in kokend water of zoals op de verpakking is aangegeven. 

Was de kool en snijd deze in reepjes. Was de prei en snijd het lichtgroene en witte gedeelte in dunne ringetjes.

Snijd de paddenstoelen in plakjes. Schil de wortel en snijd in plakjes en die weer in reepjes.

Knijp na het weken de gedroogde paddenstoelen uit, verwijder de harde kern en snijd de hoedjes in reepjes.
Bewaar het weekvocht van de paddestoelen.

Snijd de chilipeper, al dan niet met pitjes, afhankelijk hoe heet je het gerecht wil, in ragfijne reepjes.

Verwarm de zonnebloemolie in een wok. Laat de knoflook en gember 1 minuut  meebakken zodat de olie de smaak daarvan aanneemt. Haal het uit de olie en bak de chilipeper samen met de reepjes gedroogde paddenstoel ongeveer 2 minuten. Blijf gedurende het hele bakproces steeds alles omscheppen.

Voeg dan de wortelreepjes en verse paddenstoelen toe en bak weer 2 minuten. Daarna de kool en prei in gedeelten erbij. Nog ongeveer 4 minuten doorbakken. Doe er nu steeds een scheutje paddenstoelen-weekvocht bij zodat het niet aanbrandt, het verhoogt ook de smaak. De groenten moeten wel knapperig blijven en mogen niet te nat worden. Roer de uitgelekte mie erdoor en verwarm dit mee. Roer er ten slotte de sojasaus, de groentebouillon en sesamolie door.

Schep alles in een voorverwarmde schaal en garneer met partjes hardgekookt ei. Bestrooi eventueel met fijngesneden verse koriander.

Reactie van het Diabetes Fonds: "Heerlijk recept met genoeg groenten en vezels, dat er ook vrolijk uitziet. Het leuke is dat je hier flink mee kunt variëren. Zo kun je de vissaus vervangen door een (natriumarm) bouillonblokje. Er kunnen in plaats van partjes ei ook reepjes kip, ham of garnalen doorheen. Let wel op dat er dan niet ongemerkt te veel zout in sluipt." (Adviseur voor het Diabetes Fonds: diëtiste Sara van Grootel, foto: Diabetes Fonds.)

Dit recept is ingestuurd door Jacqueline van de Vrugt, voor een wedstrijd georganiseerd door Felix Wilbrink van De Telegraaf samen met het Diabetes Fonds en NH Hoteles. Jacqueline wint samen met vier andere inzenders een kookworkshop. Bekijk ook de andere winnende recepten:

 

Ingrediënten

  • 1 plakje verse gemberwortel
  • 1 teen knoflook, geplet
  • 1 rode chilipeper
  • 4 gedroogde Chinese paddestoelen
  • 100 g kastanjechampignons
  • 150 g witte kool
  • 1 grote prei met veel wit
  • halve winterwortel
  • 150 g rijstmie (kan ook met andere mie)
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 2 hardgekookte eieren
  • eventueel wat verse koriander ter garnering
  • 1 eetlepel (natriumarme) sojasaus
  • 1,5 eetlepels groentebouillon van bouillonblokje
  • 1 eetlepel sesamolie

Voedingswaarden per persoon

Koolhydraten 75,5 g
waarvan suikers 10,6 g
Vet 17,4 g
waarvan verzadigd 3,3 g
Eiwit 15,8 g
Vezels 7,1 g
Groente 240 g
Kcal 534
Zout 0,43 g

Ingestuurd door: Jacqueline van de Vrugt