Gegrilde andijvie

Ingrediënten
- 200 g biefstuk
- 2 rode uien
- 1 andijvie
- 400 g wortels
- 50 ml melk
- 1 eetlepel meel
- 2 eetlepel bakolie
- 1 eetlepel balsamico azijn
- peper naar smaak
Voedingswaarden (per persoon, gecontroleerd door diëtisten)
- Energie
- 512 kcal
- Koolhydraten
- 22 g
- - waarvan suikers
- 14 g
- Vet
- 32 g
- - waarvan verzadigd
- 8 g
- Eiwit
- 28 g
- Vezels
- 12 g
- Groente
- 460 g
- Zout
- 0,4 g
Bereiding
Laat de biefstuk een half uur van tevoren op kamertemperatuur komen (dep droog). Pel de ui en snijd in dunne ringen. Leg de uienringen 15 minuten in de melk.
Snijd de andijviekroppen in 8 parten en was ze voorzichtig in ruim koud water. Laat de andijvie heel goed uitlekken. Schrap de wortels en snijd ze in dunne lange linten (met bijvoorbeeld een mandoline, kaasschaaf of dunschiller).
Bak de biefstuk in een kleine koekenpan. Verhit bakolie in een koekenpan en schroei het vlees op een hoog vuur dicht. Zet het vuur lager en bak circa 2-3 minuten per kant (‘medium’). Als het bakvet te donker wordt, doe dan een beetje extra bakolie bij de pan om te voorkomen dat het vet verbrandt.
Breng op smaak met peper. Gebruik bij voorkeur een vleestang om het vlees te keren. Neem de biefstuk uit de pan en verpak in aluminiumfolie. Laat nog 5 minuten op een (warm) bord rusten.
Schep de uienringen uit de melk, dep droog met keukenpapier en wentel ze door het meel. Verhit bakolie in een koekenpan en frituur de uienringen goudbruin en krokant. Laat ze daarna uitlekken op keukenpapier en bestrooi met peper.
Verwarm bakolie (of roomboter als je dat lekkerder vindt) in een koekenpan en bak de wortellinten kort aan. Voeg een scheutje water toe en stoof de wortellinten 5 minuten.
Verhit een grillpan of een koekenpan en gril of bak de andijvie in 2-3 minuten rondom bruin en beetgaar (druk de andijvie goed aan). Druppel de balsamico azijn erover. Strooi de uienringen erover en serveer de andijvie met de wortellinten en biefstuk.
Tip: De bittere smaak van andijvie is ook erg lekker in combinatie met iets zoets. Denk maar eens aan appel, peer of rozijnen.
Dit is een koolhydraatarm recept. Wil je hier meer over lezen? Bekijk dan ook de informatie over koolhydraten
Lekker en gezond eten met diabetes
Gezond eten heeft veel voordelen voor je lichaam. Gelukkig kan gezond heel lekker zijn! Ontdek het in de gratis brochure:
- Adviezen en tips in heldere taal
- Vanuit de officiële voedingsrichtlijn
- Ook gebruikt door diëtisten en zorgverleners
