27 NOV. 2015

Tijdens de wetenschappelijke vergadering voor Diabetes Onderzoek (NVDO) is de Dr. F. Gerritzen Award uitgereikt aan Rianne Ellenbroek met haar proefschrift: “Pancreatic β- and α-cell adaptation in response to metabolic changes”. Dit onderzoek is mogelijk gemaakt door het Diabetes Fonds.

Rianne Ellenbroek onderzoekt cellen die insuline maken in de alvleesklier tijdens zwangerschap, in de puberteit en bij mensen met overgewicht. Het lichaam maakt dan meer insuline aan om de bloedsuikerspiegel goed te regelen. Het is belangrijk dat we nog beter begrijpen hoe cellen in de alvleesklier zich aanpassen. Want als ze dat niet goed doen, raakt de bloedsuikerspiegel ontregeld en krijgt iemand diabetes.

dr. F. Gerritzen Award

De dr. F. Gerritzen Award wordt jaarlijks toegekend aan een recent gepromoveerde diabetes onderzoeker. Deze prijs bestaat uit de bronzen dr. F. Gerritzen-penning, een oorkonde en een bijdrage voor het onderzoek.

Laatste winnaars van dr. F. Gerritzen Award zijn:

Dr. Jolien de Jager van het Maastricht Universitair Medisch Centrum won in 2010, Esther Phielix van het Maastricht Universitair Medisch Centrum won in 2011, Dr. Eelco van Duinkerken uit het VUMC won in 2012, Dr. Giesje Nefs van de Universiteit Tilburg won in 2013 en Mariette Boon van het  LUMC in 2014.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.