1 OKT. 2020
Appeltje-eitje: Oktober is 'gezond eten maand'

Ruim 1 miljoen Nederlanders hebben diabetes type 2. Daarbij krijgt in Nederland een derde van de huidige volwassen vanaf 45 jaar diabetes type 2. Nu de winter voor de deur staat is het extra belangrijk dat iedereen aan hun weerstand én eventueel overgewicht werkt. Gezond en tegelijkertijd betaalbaar eten is voor veel mensen echter een behoorlijke uitdaging. Daarom helpen het Diabetes Fonds en Philips de hele maand oktober iedereen om elke dag gemakkelijk een gezonde én betaalbare avondmaaltijd op tafel te zetten.

Het Diabetes Fonds pleit al jaren voor het makkelijk maken van de gezonde keuze. Volgens algemeen directeur Etelka Ubbens van het Diabetes Fonds is in de strijd tegen diabetes type 2 aandacht voor een gezonde leefstijl onverminderd belangrijk. Helaas is de urgentie van de gezonde leefstijl maar al te zichtbaar geworden de afgelopen maanden: Uit een wetenschappelijke notitie van Lifestyle4Health – wat het Diabetes Fonds steunt - komt naar voren dat een gezondere leefstijl de gezondheid en weerstand van mensen met en zonder diabetes kan verbeteren. Terwijl inmiddels de helft van de volwassenen in ons land overgewicht heeft en daardoor een verhoogde kans op het krijgen van diabetes type 2. Overgewicht (en obesitas) zijn namelijk verantwoordelijk voor 40% van de gevallen van diabetes type 2.

Gezonde keuze is duurder
Het wordt steeds lastiger om gezond en tegelijkertijd betaalbaar te eten. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten zien dat gezond eten meer in prijs is gestegen dan ongezond eten. En dat terwijl een hogere prijs van ongezonde producten, en een lagere prijs voor gezonde producten, juist zorgt dat mensen juist zou kunnen stimuleren om voor een gezonde keuze gaan. Daarnaast zijn aanbiedingen nog niet voldoende gericht op de gezonde keuze: slechts 1 op de vijf supermarktaanbiedingen past binnen de schijf van vijf. Diabetes Fonds diëtist Kim Brouwers: "Bedenk je maar eens dat we volgens de schijf van vijf dagelijks o.a. 250 gram groenten en 2 stuks fruit moeten binnenkrijgen, maar de prijs hiervan de afgelopen jaren alleen maar is gestegen. Dagelijks worden we ook nog eens verleid tot het kopen van suikerrijke dranken in reclamefolders. Dit maakt het heel lastig voor mensen om een gezonde keuze te maken". Nathalie de Graauw, Marketing Lead Domestic Appliances bij Philips: "Hoe uitdagend het soms ook lijkt, een gezonde keuze maken hoeft niet moeilijk te zijn. Wij geloven dat er altijd een manier is om je leven beter en gezonder te maken. De Philips keukenapparaten helpen je om zelf in een handomdraai een gezonde en lekkere maaltijd op tafel te zetten. Samen met het Diabetes Fonds laten we zien hoe makkelijk de gezonde keuze kan zijn".

Campagne Appeltje-eitje: een maand lang gezond en betaalbaar eten
Met de campagne Appeltje-eitje laten het Diabetes Fonds en Philips zien dat de gezonde keuze ook de makkelijke keuze kan zijn. Deelnemers ontvangen de hele maand oktober lekkere recepten, gezonde inspiratie, handige tips, kookvideo’s en mooie winacties. Daarnaast hebben Philips Chef Martin Senders en diëtist Kim Brouwers speciaal voor Appeltje-eitje een receptenboek met gezonde, betaalbare gerechten en handige tips samengesteld. Het digitale receptenboek met 15 recepten is gratis te downloaden na inschrijving. Ook is er een uniek bewaarexemplaar met 31 recepten verkrijgbaar voor slechts € 8,95 (exclusief verzendkosten). Voor elk verkocht exemplaar gaat er een bedrag naar diabetesonderzoek. Datzelfde geldt bij aankoop van geselecteerde Philips keukenapparaten die aangeschaft worden via Bol.com tijdens de campagne.

---------------------- einde bericht ----------------------

Maar wat kost dat dan?
Diabetes Fonds diëtist Kim Brouwers heeft één recept uitgelicht om te laten zien hoe betaalbaar een gezond recept kan zijn: “Frittata met parmaham en rode paprika”. Dit recept leent zich uitstekend voor het opmaken van allerlei groenterestjes en is daarom één van mijn favorieten. Dit scheelt namelijk niet alleen in de portemonnee, maar voorkomt ook voedselverspilling.”

Alle recepten in het receptenboek Appeltje-Eitje zijn geschikt voor 4 personen. Daarnaast hebben we zo veel mogelijk rekening gehouden met gerechten of ingrediënten die makkelijk zijn in te vriezen, seizoensproducten of goede alternatieven, vaker vegetarisch en geven we bij alle recepten nog wat extra variatie- en budgettips. Bij de recepten staat ook een prijsindicatie per portie (€, €€ of €€€).

Meer informatie en gratis deelnemen
Appeltje-eitje duurt van 1 tot en met 31 oktober 2020. Inschrijven is gratis en kan eenvoudig online via: diabetesfonds.nl/appeltje-eitje en via @mindersuiker op Instagram. Deel je ervaringen via #appeltje-eitje. Hier kun je ook onze mediakit downloaden met een handleiding voor social posts, lijstje met tips van Kim Brouwers en recept ter informatie en inspiratie.

Samenwerkingspartner Philips
Het Diabetes Fonds en Philips vinden dat iedereen recht heeft op een gezonde leefstijl, om zo overgewicht en diabetes type 2 te voorkomen. Daarom maken we ons sterk voor een gezond voedingspatroon. Met gezamenlijke campagnes zoals “Appeltje-eitje” laten we zien dat de gezonde keuze, ondanks onze ongezonde omgeving, ook de makkelijke keuze kan zijn

Over het Diabetes Fonds
Het Diabetes Fonds vindt dat iedereen een gezond leven verdient, zonder diabetes en de complicaties ervan. Daarom wil het Diabetes Fonds Nederland gezonder maken en diabetes genezen. Enerzijds door wetenschappelijk onderzoek te financieren naar betere behandelingen, genezing en complicaties van diabetes type 1 en type 2. Anderzijds door de gezonde keuze makkelijker te maken: het Diabetes Fonds focust zich komende jaren op vermindering van de suikerinname met een derde. Voor meer informatie over diabetes kunt u terecht op de website van het Diabetes Fonds www.diabetesfonds.nl. Deel je ervaringen via #appeltje-eitje.

Over Koninklijke Philips N.V.
Koninklijke Philips N.V. (NYSE: PHG; AEX: PHIA) is een toonaangevende aanbieder van gezondheidstechnologie die zich richt op het verbeteren van de gezondheid van mensen en het bereiken van betere zorgresultaten binnen het gehele gezondheidscontinuüm, van gezond leven en preventie tot diagnostiek, behandeling en thuiszorg. Philips maakt gebruik van geavanceerde technologieën en diepgaand inzicht in klinische toepassingen en de behoeften van consumenten om geïntegreerde oplossingen te ontwikkelen. Het hoofdkantoor van Philips is gevestigd in Nederland. De onderneming is marktleider op het gebied van diagnostische beeldvorming, beeldgestuurde behandelingen, medische IT-toepassingen, patiëntbewaking, thuiszorgsystemen en gezondheidstoepassingen voor consumenten. Met wereldwijd circa 81.000 medewerkers en verkoop- en servicepunten verspreid over meer dan 100 landen genereerden de activiteiten op het gebied van gezondheidstechnologie in 2019 een omzet van 19,5 miljard euro. Voor nieuws over Philips kunt u terecht op www.philips.nl/nieuwscentrum.

Meer informatie?

Neem direct contact op met Priscilla Zandbergen,
p.zandbergen@diabetesfonds.nl
(033) 303 2070

Neem direct contact op met Priscilla Zandbergen,
p.zandbergen@diabetesfonds.nl
(033) 303 2070