10 MRT. 2017

Vandaag kondigt Coca-Cola aan dat zij vanaf maandag de suikerhoudende variant van Sprite uit de Nederlandse winkelschappen haalt. Volgens het Diabetes Fonds is dit een stap in de goede richting, maar een bredere aanpak is noodzakelijk. 

Uit onderzoek blijkt dat het drinken van één blikje frisdrank per dag je kans op diabetes type 2 met 20% vergroot. En dit heeft direct impact op de volksgezondheid, daarom zou de aanpak volgens het Diabetes Fonds breder moeten. Met name het aanbod van frisdranken op scholen, want jongeren drinken het meeste frisdrank. Daarnaast moet het aanbod op zoete plekken zoals trein- en tankstations gezonder. De gezonde keuze moet de makkelijke keuze zijn.

Zorg over suikerinname

Het Diabetes Fonds maakt zich zorgen over de hoge suikerinname in Nederland. Nederlanders eten 1,5 tot 2 keer zoveel als de WHO aanbeveelt. Een groot deel hiervan komt uit suikerrijke dranken. In frisdrank zit veel suiker en dus energie. Als je hier veel van drinkt krijg je snel te veel energie binnen, waardoor je makkelijk zwaarder wordt.

Suikertaks op suikerhoudende dranken

In lijn met de recente dringende oproep van de WHO roept het Diabetes Fonds de regering op om de belasting op suikerhoudende dranken in te voeren. Een hogere prijs voor suikerhoudende dranken vergroot zowel het bewustzijn van consumenten over de hoeveelheid suiker in de producten én stimuleert hen gezondere keuzes te maken. Met een suikertaks op suikerhoudende dranken worden afspraken uit het Akkoord Verbetering Productsamenstelling minder vrijblijvend gemaakt. De suikertaks stimuleert en versnelt innovatie in de voedingsmiddelenindustrie, doordat bedrijven hogere belasting willen voorkomen.

Diabetes in cijfers

Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes en elke week komen daar 1.200 mensen bij. Diabetes is daarmee één van de meest voorkomende chronische ziekten in ons land. Negen op de tien mensen met diabetes hebben diabetes type 2. Suiker is hierbij een belangrijke factor en heeft indirect én direct invloed op de toename van diabetes type 2.

> Meer informatie over zoetstoffen en diabetes

Meer informatie?

Neem direct contact op met Priscilla Zandbergen,
p.zandbergen@diabetesfonds.nl
(033) 303 2070

Neem direct contact op met Priscilla Zandbergen,
p.zandbergen@diabetesfonds.nl
(033) 303 2070