15 MEI 2017

Het Diabetes Fonds, JDRF Nederland en stichting DON (Diabetes Onderzoek Nederland), lanceren vandaag samen een indringende landelijke campagne. Het doel van de campagne ‘typisch diabetes type 1’ is het creëren van bewustzijn over de impact van diabetes type 1. Een ziekte die mensen (vaak op jonge leeftijd) volkomen willekeurig treft, die wordt onderschat en waar in Nederland nog veel onwetendheid over is.

In Nederland hebben ruim 100.000 mensen diabetes type 1. De ziekte slaat vaak op jonge leeftijd, volkomen willekeurig toe en is niet te voorkomen. Mensen met diabetes type 1 moeten elke dag insuline spuiten. Ze dragen de ziekte 24 uur per dag met zich mee en dit heeft een enorme impact op de persoon zelf maar ook op het gezin en de omgeving. Diabetes type 1 kan leiden tot blindheid, hartfalen en verlies van ledematen. Diabetes type 1 is nog niet te genezen. Ondanks dat er heel hard gewerkt wordt aan het vinden van een oplossing is deze er nog niet.

De campagne brengt Ronald, Heleen, en de moeder van de tweejarige Teun, Fleur in beeld. “Het is alleen maar pech, het kan iedereen overkomen”. Zo ook bij Teun, die de diagnose diabetes type 1 kreeg op tweejarige leeftijd. “Mijn grootste angst is dat, ondanks dat we er zo hard voor strijden, we de complicaties niet tegen kunnen houden”, aldus Fleur. Ronald kon door diabetes type 1 zijn baan bij Defensie niet langer uitoefenen. “Ik was een hartstikke gezonde man. Defensie schrijft voor dat je tien dagen zonder medicatie moet kunnen, dat lukte na mijn diagnose niet meer. Mensen beseffen vaak niet dat diabetes type 1 meer is dan bloedprikken en insuline toedienen.” Diabetes type 1 kan een groot effect hebben op het lichaam. Zo ging het zicht van Heleen in twee jaar tijd van honderd naar vijf procent. “Het is echt een soort sluipmoordenaar,” aldus Heleen.

Samenwerken voor diabetes type 1

Het Diabetes Fonds, JDRF Nederland en stichting DON slaan de handen ineen om meer duidelijkheid te scheppen over diabetes type 1. Samen leggen ze de focus op de symptomen, de dagelijkse realiteit en de gevolgen. Zo hopen de organisaties samen meer bewustwording te creëren zodat er meer begrip zal zijn voor de mensen die er in hun dagelijks leven door geraakt worden.

Over Diabetes Fonds

Het Diabetes Fonds werkt aan oplossingen voor diabetes en is de grootste financier van diabetesonderzoek in Nederland. Sinds de oprichting in 1978 investeert het Diabetes Fonds in fundamenteel en toegepast onderzoek naar een beter en gezonder leven voor mensen met diabetes.

Over stichting DON

Stichting Diabetes Onderzoek Nederland, kortweg stichting DON is opgericht met een duidelijk doel: diabetes type 1 genezen. Want hoewel de ziekte te behandelen is, is deze nog niet te genezen. Door te investeren in fundamenteel, wetenschappelijk onderzoek hoopt DON dat diabetes type 1 op een dag tot het verleden behoort.

Over JDRF Nederland

JDRF is een belangrijke internationale organisatie als het gaat om wetenschappelijk onderzoek naar het genezen, voorkomen en behandelen van diabetes type 1. Sinds 2010 heeft Nederland een eigen JDRF-vestiging. Met de resultaten van vandaag draagt JDRF bij aan de hoop voor morgen. Een wereld zonder diabetes type 1.

Meer informatie?

Neem direct contact op met Priscilla Zandbergen,
p.zandbergen@diabetesfonds.nl
(033) 303 2070

Neem direct contact op met Priscilla Zandbergen,
p.zandbergen@diabetesfonds.nl
(033) 303 2070