14 JUN. 2018

Uniek gezamenlijk initiatief op weg naar genezing 

Onderzoekers starten een grote studie om cellen te redden van mensen met diabetes type 1, zodat ze toch weer eigen insuline kunnen aanmaken. Diabetescomplicaties worden hierdoor aanzienlijk beperkt. Het Diabetes Fonds en stichting DON investeren samen 1,5 miljoen euro in dit innovatieve onderzoek onder leiding van dr. Arnaud Zaldumbide van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Hij vervolgt hiermee zijn recente baanbrekende ontdekking dat niet het afweersysteem de vergissing maakt die leidt tot diabetes type 1, maar de insulineproducerende cellen zelf.

Bij diabetes type 1 worden de insulineproducerende cellen (bètacellen) vernield door het afweersysteem. Vorig jaar ontdekten Arnaud Zaldumbide en Bart Roep dat dit niet een vergissing is van het afweersysteem, zoals voorheen werd gedacht, maar van de bètacel zelf. De bètacel kan lijden aan ‘celstress’, waardoor de cel in plaats van insuline een ander eiwit produceert, dat de afweerreactie oproept.

Weg naar genezing diabetes type 1 vervolgd

Maar wat gaat er mis in de gestreste bètacel? Dat onderzoekt dr. Arnaud Zaldumbide de komende vijf jaar binnen een internationale samenwerking met prof. Decio Eizirik van de Vrije Universiteit Brussel en met prof. Bart Roep en dr. Bruno Guigas van het LUMC. Het uiteindelijke doel is om nieuwe behandelingen te vinden om bètacellen te ‘ontstressen’, zodat het afweersysteem ze met rust laat. De onderzoekers verwachten praktische uitkomsten, waarmee concrete nieuwe therapieën ontwikkeld kunnen worden die voorkomen dat de bètacel het verkeerde eiwit aanmaakt dat de aanval uitlokt.

Arnaud Zaldumbide: “Hopelijk kan een nieuwe therapie de overgebleven bètacellen bij mensen met diabetes type 1 beschermen tegen aanvallen van het afweersysteem. We weten dat zelfs een kleine hoeveelheid resterende bètacellen het risico op diabetescomplicaties verkleint. Ook willen we nieuwe factoren identificeren waarmee we het verloop van diabetes type 1 beter kunnen volgen en mensen eerder kunnen diagnosticeren. Misschien zelfs al voordat ze diabetes hebben, zodat we kunnen voorkomen dat de bètacellen vernietigd worden.”

Innovatie in diabetesonderzoek

Hanneke Dessing, directeur van het Diabetes Fonds: “Dit is een innovatief, internationaal onderzoek, waarbij de onderzoekers pioniers zijn in het onderzoeken van nog onbekende processen die zich in de bètacellen afspelen. Ik ben er trots op dat wij dit samen met stichting DON kunnen financieren, met geld dat wij beiden ontvangen van onze donateurs.”
Floor Dijkgraaf, directeur stichting DON: “Dit onderzoek is een unieke benadering om te onderzoeken wat er misgaat bij diabetes type 1. Het zal enorm bijdragen aan de immunologische kennis en de volgende stap betekenen op de weg naar genezing van diabetes type 1.”

Meer informatie?

Neem direct contact op met Priscilla Zandbergen,
p.zandbergen@diabetesfonds.nl
(033) 303 2070

Neem direct contact op met Priscilla Zandbergen,
p.zandbergen@diabetesfonds.nl
(033) 303 2070