13 JUN. 2022

Vandaag gaat de Nationale Suiker Challenge van start. Een initiatief van het Diabetes Fonds om Nederlanders bewust te maken van de hoeveelheid toegevoegde suikers in producten en hun dagelijkse suikerinname. Belangrijk omdat het aantal mensen met overgewicht en diabetes type 2 stijgt. 70.000 Nederlanders gaan deze vijfde editie de uitdaging aan en eten en drinken een week lang geen toegevoegde suikers. Daarmee besparen zij samen bijna 7 miljoen suikerklontjes. De Nationale Suiker Challenge duurt tot en met 19 juni.

De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt voor een obesitas-epidemie. Bijna zes op de tien volwassenen in Europa hebben overgewicht of ernstig overgewicht (obesitas). En dat aantal groeit blijkt uit een recent rapport.[1] In Nederland heeft de helft van de volwassenen (ernstig) overgewicht.[2] Doen we niets, dan stijgt volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu het aantal Nederlanders met overgewicht in 2040 tot 62%. 'We moeten nu in actie komen om deze opmars van (ernstig) overgewicht tegen te gaan', zegt Diena Halbertsma, algemeen directeur bij het Diabetes Fonds. 'Want als we zo doorgaan, dan krijgt een op de drie volwassenen in Nederland die nu 45 jaar of ouder zijn in de toekomst diabetes type 2. Nu al hebben meer dan 1 miljoen mensen in ons land deze ziekte en wekelijks komen daar duizend mensen bij. Overgewicht verhoogd het risico op diabetes type 2 met alle complicaties van dien zoals beschadiging aan ogen, nieren, hart en bloedvaten', aldus Halbertsma.

Minderen met suiker

Nederlanders krijgen veel toegevoegde suikers binnen. Bij volwassen Nederlanders is die suikerinname gemiddeld 20 kilo per jaar. Dat komt omdat veel producten sterk bewerkt zijn en toegevoegde suikers, zout en ongezond vet bevatten. In die producten zitten vaak weinig gezonde voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Als mensen veel van deze sterk bewerkte producten eten en drinken, krijgen ze (ongemerkt) veel toegevoegde suikers binnen wat kan leiden tot overgewicht. Een gezonde levensstijl kan (ernstig) overgewicht, en daarmee diabetes type 2, in veel gevallen voorkomen. Daar hoort een gezond voedingspatroon bij. Halbertsma is dan ook blij met deze vijfde editie van de Nationale Suiker Challenge. 'Het is goed dat mensen zich bewust worden van hun dagelijkse suikerinname en de hoeveelheid toegevoegde suikers in producten. Vaak zitten die ook in producten waarvan je het niet verwacht zoals hartige producten. Met de challenge inspireren we mensen om te koken met verse en onbewerkte producten. Dat is gezonder en ook nog eens lekker.'

Samen voor een gezonde voedselomgeving

Alleen bewustwording is volgens het Diabetes Fonds niet genoeg. Het maken van een gezonde keuze moet ook de makkelijke en goedkope keuze zijn. Halbertsma: 'Dat moeten we met elkaar doen. Daar hebben we ook de overheid en voedingsindustrie voor nodig. Want het wordt mensen niet makkelijk gemaakt om gezonder te eten.' Het Diabetes Fonds maakt zich dan ook hard voor de invoering van een suikertaks en is voor bindende afspraken met de voedingsindustrie zodat producten minder toegevoegde suikers, zout en ongezond vet bevatten. Om dit te bereiken werkt het Diabetes Fonds samen met de Nierstichting, Hartstichting en Maag Lever Darm Stichting, verenigd in de Alliantie voor de Gezonde Generatie. Ook roept het Diabetes Fonds supermarkten op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen door het aanbod van gezonde producten en de promotie daarvan te vergroten.

Nationale Suiker Challenge

De Nationale Suiker Challenge is een initiatief van het Diabetes Fonds en vindt plaats van 13 t/m 19 juni. De uitdaging is zeven dagen gezond eten en drinken zonder toegevoegde suikers. Deelnemers kunnen gratis meedoen aan de challenge en worden op een leuke en positieve manier geholpen om thuis gezonder te eten met een digitaal magazine vol tips, inspiratie, interviews, gezonde recepten en motivatie via social media en e-mail. Speciaal voor werkgevers heeft het Diabetes Fonds een toolkit ontwikkeld voor op de werkvloer. Meer informatie en deelnemen: www.suiker-challenge.nl. Ervaringen deel je via #suikerchallenge en @mindersuiker. Ook na 19 juni is het mogelijk om mee te doen aan de Nationale Suiker Challenge. Het Diabetes Fonds wil mensen die gezonder willen eten helpen door de challenge het hele jaar door aan te bieden.

Meer informatie?

Neem direct contact op met Priscilla Zandbergen,
p.zandbergen@diabetesfonds.nl
(033) 303 2070

Neem direct contact op met Priscilla Zandbergen,
p.zandbergen@diabetesfonds.nl
(033) 303 2070