5 MRT. 2024

Voor mensen met diabetes type 1 is de stap naar een beter leven dichterbij. Uit onderzoek blijkt namelijk dat gebruikers die de bi-hormonale kunstmatige alvleesklier (Inreda AP®) een jaar testten aanzienlijk betere gezondheidswaarden hebben. Zo is er een aanhoudende verbetering van de bloedsuikerwaarden waarneembaar. Door de Inreda AP vallen de bloedsuikerwaarden gemiddeld zes uur langer per dag binnen een gezond bereik. Ook ervaren de deelnemers een duidelijke afname van de last die diabetes geeft in hun dagelijkse leven. De onderzoeksresultaten van Inreda® Diabetic zijn vandaag gepubliceerd door 'The Lancet Digital Health'.  

Het is het eerste onderzoek wereldwijd, in samenwerking met zorgverzekeraar Menzis,  waarbij een bi-hormonale kunstmatige alvleesklier in een thuissetting met een groep van meer dan 75 mensen voor één jaar is getest. Robin Koops, directeur Inreda Diabetic, het bedrijf dat in 2019 is verkozen tot Nationaal Icoon: “De resultaten laten aanhoudend betere bloedsuikerwaarden zien. Zo stijgt onder meer de tijd waarin de waarden binnen de streefwaarden zijn, naar meer dan 80%. Ook verbetert de kwaliteit van leven aanzienlijk en behaalt meer dan 97% van de deelnemers aan het onderzoek de vier belangrijkste behandeldoelen. Wij hopen dat deze resultaten bijdragen aan de vergoeding van het diabeteshulpmiddel, zodat het beschikbaar komt voor een grote groep mensen met diabetes type 1.” 

Belang stabiele bloedsuikers

110.000 mensen in Nederland hebben diabetes type 1. Mensen met diabetes type 1 zijn 24/7 bezig om de bloedsuikerwaarden in de gaten én op peil te houden. Met de kunstmatige alvleesklier zijn zij niet meer de hele dag met hun diabetes bezig. Bovendien verkleint het de kans op dagelijkse klachten zoals hypers en hypo’s maar ook op ernstige gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten en oogproblemen.  
 
De Inreda AP is een volledig gesloten systeem dat automatisch de bloedsuikerwaarden reguleert met behulp van de hormonen insuline en glucagon. De waarden zijn hierdoor veel stabieler en dat vermindert de kans op gezondheidsproblemen aanzienlijk. Mensen met diabetes type 1 hoeven door dit apparaat geen rekening meer te houden met wat ze eten en drinken of wanneer ze gaan sporten. Met de bi-hormonale kunstmatige alvleesklier ervaren ze een zorgelozer leven, ze hebben minder last van hun diabetes en ze doen makkelijker mee aan het dagelijkse leven. 

Innovaties van levensbelang

Totdat genezing daar is, zijn diabetes innovaties zoals de bi-hormonale kunstmatige alvleesklier ontzettend belangrijk om mensen met diabetes een betere kwaliteit van leven te geven. Rens Vandeberg, hoofd Kennis en Innovatie van het Diabetes Fonds: “Onze missie is 'iedereen vrij van diabetes’. Hiervoor financieren we onderzoek om een beter leven mogelijk te maken, met minder complicaties. De kunstmatige alvleesklier is een geweldige technologische oplossing van Nederlandse bodem om mensen met diabetes type 1 dagelijks te ontzorgen. We ondersteunen dat dit apparaat zo snel als mogelijk betaalbaar en beschikbaar is. Hoe meer mensen hier gebruik van kunnen maken, hoe beter.” 

Meer informatie?

Neem direct contact op met Priscilla Zandbergen,
p.zandbergen@diabetesfonds.nl
(033) 303 2070

Neem direct contact op met Priscilla Zandbergen,
p.zandbergen@diabetesfonds.nl
(033) 303 2070