Foto Jan Dekker, hij paste zijn leefstijl aan met succes

De 72-jarige Jan Dekker worstelde jarenlang met een ongezonde leefstijl. Het gevolg was een enorm overgewicht dat uiteindelijk leidde tot een longembolie en de diagnose diabetes type 2. Dit waren voor hem de signalen dat hij zijn leefstijl moest aanpassen. Stap voor stap ging hij gezonder leven mede dankzij zorgverleners die leefstijl als behandeling gebruiken. Het gaat nu zo goed dat Jan sinds een jaar diabetes heeft 'omgekeerd' en geen medicatie meer hoeft te gebruiken.

Wat ging er door je heen toen je in 2006 de diagnose diabetes kreeg?

De diagnose kwam onverwacht. Ik werd opgenomen in het ziekenhuis vanwege longembolie en toen kwamen ze erachter dat ik ook al een tijdje diabetes type 2 had. Ik was teleurgesteld en angstig toen ik de diagnose kreeg, want ik wist wat de consequenties kunnen zijn. Mijn oma had diabetes type 2 waarbij een voet moest worden geamputeerd. Dat scenario speelt dan in je hoofd af.

Hoe leefde je voordat je de diagnose diabetes type 2 kreeg?

Ik had een 'Bourgondische' leefstijl met te veel alcohol, veel nachtelijk gepieker door mijn werk en de naweeën van mantelzorg voor mijn vader in voorgaande jaren. Dat zorgde ervoor dat ik veel en ongezond at, met als gevolg dat ik 105 kilo woog. Ik ben heel lang zo doorgegaan totdat mijn lichaam het niet meer aankon.

Wat hebben de zorgverleners destijds tegen je gezegd?

In het ziekenhuis zeiden ze dat ik de rest van mijn leven insuline moest gebruiken. Mijn huisarts Karel Bos zei gelijk dat ik moest beginnen met gezonder eten en meer bewegen. Ik ben toen gezonder gaan leven. In 2010 adviseerde de huisarts dat ik insuline kon inruilen voor het medicijn Metformine en dat was al een hele verbetering in mijn kwaliteit van leven. Ik hoefde namelijk niet meer de hele tijd op te letten, wanneer ik weer de volgende insulinespuit moest zetten. Dat gaf veel minder stress.

Wat deed je nog meer om gezonder te leven?

Vanaf 2012 ben ik zelf aan de slag gegaan met meditatie. Daardoor leerde ik beter naar mijn lichaam te luisteren, kon ik meer ontspannen en het hielp bij mijn problemen over zingeving in het leven. Ook volgde ik in die tijd de Schijf van Vijf, maar dat leverde voor mij nog onvoldoende resultaat op. Toen ik minder koolhydraatrijk ben gaan eten, heb ik pas echt stappen in de goede richting gezet.

Wanneer besloot je jouw leefstijl om te gooien?

Door meer inzicht, kennis en bewustwording. Ik ben met mijn leefstijlcoach Hilda Mossink naar een voorlichtingsbijeenkomst geweest. Hier hield een ambassadeur van het leefstijlinterventieprogramma ‘Keer Diabetes 2 Om’ een verhaal over dat de voedingsindustrie en supermarkten veel ongezonde voeding aanbieden. Toen wist ik dat ik nog dingen kon veranderen in mijn voedingspatroon.

Anderhalf jaar geleden besloot ik om geen enkele supermarkt meer in te gaan en alleen nog naar natuurwinkels te gaan. Zo weet ik zeker dat het voedsel weinig tot niet bewerkt is. En ik ben begonnen met het leefstijlinterventieprogramma ‘Keer Diabetes 2 Om’. Ik was al goed bezig met gezonder eten, maar dit was net dat stapje wat ik nodig had om diabetes om te keren.

Kun je iets vertellen over het programma Keer Diabetes 2 Om?

Ik word begeleid door een bewegingsdeskundige, mental coach en twee diabetesverpleegkundigen. Zij hebben mij allerlei adviezen gegeven over een gezondere leefstijl. Wat ook erg helpt is de bijeenkomsten samen met andere mensen. Het was bijzonder dat mensen na 1 bijeenkomst al hun persoonlijke verhalen vertelden. Daardoor krijg je een hele sterke binding met elkaar. Vijf maanden na de start van het programma mocht ik al stoppen met medicatie. Dat was natuurlijk een hele overwinning.

Hoe houd je de gezonde leefstijl vol?

Het is erg prettig om een aantal activiteiten samen met anderen te doen. We hebben hele mooie gesprekken tijdens het tuinieren of wandelen. Wat ook helpt het, is het uitwisselen van ervaringen, zowel op het gebied van voeding als meditatie. Mensen die met zingeving bezig zijn vanuit verschillende religieuze en spirituele invalshoeken. Ik had eerst meer werkgerelateerde sociale contacten, nu heb ik echt inhoudelijke gesprekken over het leven. Mijn vrouw ondersteunt mij ook erg. We maken gerechten met gezonde omega 3-vetten, eiwitten, minder koolhydraten en geen toegevoegde suikers. 

Heb je een terugval gehad? 

In het begin van het leefstijlinterventieprogramma had ik regelmatig trek. Dan ging ik snacken of snoepen. Inmiddels heb ik een balans gevonden. De voeding die ik inneem, heeft voldoende verbrandingswaarde. Daardoor verdwijnt tussendoor de snoeplust. Als je eenmaal een fundamenteel besluit genomen hebt, is het makkelijker om de goede weg te blijven volgen.

Hoe ziet een gemiddelde week er voor jou uit?

Ik heb een ritmisch weekprogramma. Dat betekent dat ik op maandagochtend wandel en 's avonds 2 uur mediteer met de Vipassana Inzicht Sangha-groep. Op dinsdag tuinier ik in de Frans & Hilde Hof en op woensdag mediteer ik met een groep in de Sint Joriskerk. Donderdagochtend doe ik een stiltewandeling met een kleine groep, op vrijdag loop ik samen met mijn huisarts en op zaterdag tuinier ik samen met buren in de Driehoek buurttuin. Ook wandel ik elke ochtend ik 20 à 30 minuten vóór het ontbijt.

Bovenstaand interview is de persoonlijke beleving van Jan Dekker.