Diabetes omkeren Shutterstock Fotokostic

Kan diabetes type 2 overgaan? Kan dat nou, diabetes type 2 genezen? Zelfs medici zijn het er niet over eens. Waar iedereen het wel over eens is: er zijn mensen die hun levenswijze aanpassen en geen medicijnen meer nodig hebben.

Wie diabetes type 2 heeft kan in veel gevallen door gezonder te eten, te bewegen en af te vallen ervoor zorgen dat het lichaam weer beter reageert op insuline. De bloedsuiker wordt dan lager en stabieler. Er zijn zelfs mensen die daardoor helemaal geen insuline of medicijnen meer nodig hebben. Dit wordt ook wel 'diabetes type 2 omkeren' of remissie genoemd. Artsen zijn ook bezig met een definitie voor wanneer diabetes type 2 is 'omgekeerd'.

Genezen?

De vraag is of je genezen van diabetes bent als je geen medicijnen meer nodig hebt. Ja, zeggen de mensen bij wie dat lukt en ook sommige medici. Nee, zeggen veel artsen. Want zodra iemand zijn goede gewoonten loslaat of weer meer koolhydraten gaat eten, komt de hoge bloedsuiker weer terug. Het medische woord voor de afwezigheid van ziekteverschijnselen is 'remissie'. Maar los van de definitie van genezen: het is natuurlijk fantastisch als het lukt om medicijn-vrij en zonder klachten te kunnen leven!

Waarom is remissie goed?

Door betere bloedsuikerwaarden voel je je beter. Bovendien heb je minder kans op complicaties van diabetes op de langer termijn zoals onder andere hart-en vaatziektenoogproblemen of nierziekten.

Hoe kun je diabetes type 2 omkeren?

Gezonder gaan eten is de eerste stap
Eet voldoende groente en fruit en ongezoete zuivel. Kies de volkoren variant van brood, rijst en pasta, eet dit in bescheiden porties. Eet één keer per week vis. Kies voor mager vlees en onverzadigde vetten in olijfolie, vloeibare margarine, ongezouten noten en zaden. Wees matig met koek, snoep en snacks en vermijd suikerrijke dranken als frisdrank en vruchtensap.

Probeer wat af te vallen als je te zwaar bent
Een paar kilo minder zorgt er vaak al voor dat je lichaam weer beter reageert op insuline. Het kan hierbij helpen om minder koolhydraten te eten. Lees meer over gezond en verantwoord afvallen. Doe dat altijd in overleg met je arts of diabetesverpleegkundig omdat dit invloed heeft op je medicatie. Een diëtist kan je hierbij adviseren.

Ga meer bewegen
Bewegen zorgt er ook voor dat je lichaam gevoeliger wordt voor insuline. Je hoeft niet fanatiek te gaan sporten: wandelen, fietsen of in de tuin werken is ook goed. Beweeg minimaal 2,5 uur per week matig intensief en doe minimaal twee keer per week bot- en spierversterkende oefeningen.

Kan iedereen diabetes type 2 omkeren?

Hoeveel gezondheidswinst je kunt bereiken met bovenstaande adviezen hangt van veel factoren af, bijvoorbeeld van hoe lang je al diabetes hebt of van je leeftijd. Bij de één lukt het beter dan bij de ander. Maar ook als medicijnen nodig blijven, is het de moeite waard om gezond te eten en genoeg te bewegen, want het verbetert de bloedsuiker en verkleint de kans op complicaties van diabetes. 

Wil je meer advies over gezond eten met diabetes?

Lees dan de gratis brochure 'Lekker en gezond eten met diabetes'.

Ontvang de gratis brochure