Even bijpraten met onderzoekers en het Diabetes Fonds in Zwolle

De derde bijeenkomst van 'Even bijpraten' dit jaar was is Zwolle. Voor een zaal met bijna tweehonderd mensen vertelden onderzoekers over de emotionele impact van diabetes op jongeren en ouders, en over de kunstalvleesklier.

Wanda Catsman, communitymanager van de nieuwe diabetes type 1-community, heet iedereen welkom op de derde Even bijpraten-bijeenkomst van dit jaar. De avond bestaat uit twee delen: presentaties over onderzoek en een borrel met gelegenheid om vragen te stellen en erover door te praten.

Rens Vandeberg, hoofd Kennis & Innovatie, vertelt over de belangrijkste onderwerpen waaraan het Diabetes Fonds nu werkt. Hierbij staan drie dingen centraal: mensen met diabetes, samenwerken en praktische toepassing van kennis.

Emotionele impact bij jongeren en ouders

Maartje de WitMaartje de Wit is onderzoeker medische psychologie aan het VU Medisch Centrum. Ze vertelt over haar onderzoek Diabetes IN Ontwikkeling (DINO) naar de emotionele aspecten van diabetes type 1 bij kinderen en hun ouders.

Pubers zitten middenin hun ontwikkeling. Diabetes erbij is dan extra pittig: 85% van de jongeren lukt het niet om het HbA1c onder de 60 te krijgen. Daarnaast loopt 1 op de 5 tieners rond met depressieve klachten. Dit is vergelijkbaar met leeftijdsgenoten, maar leidt wel tot een slechter diabetesmanagement en HbA1c. Ook hebben veel tieners last van eetstoornissen (1-5%) en eetproblemen (meer dan 30%). De Wit benadrukt hoe belangrijk het is om dit soort zaken bespreekbaar te maken.

Ook ouders hebben last van somberheidsklachten (1 op 3), er zijn meer conflicten en ze voelen meer verantwoordelijkheid. Als zich dit uit in negatief opvoedgedrag, heeft dat weer een effect op het gedrag en het HbA1c van hun kind met diabetes. De Wit werkt nu aan de ontwikkeling van KLIK, een methode om in kaart te brengen hoe het gaat met kinderen die onder behandeling zijn (geweest) en hun ouders.

Automatisch bloedsuiker regelen met kunstalvleesklier

Robin Koops over de kunstalvleesklierRobin Koops, ontwikkelaar van de kunstalvleesklier, heeft zelf diabetes type 1 en vertelt hoe hij jaren geleden samen met twee vrienden zelf ging sleutelen aan een verbinding tussen een bloedsuikermeter en een pomp. Een hack en enkele prototypes verder heeft het apparaat in verschillende testsituaties al mooie resultaten opgeleverd. Ondanks het eten van een grote 'bak Chinees', met ijs toe, bleef de bloedsuiker mooi in range.

Twee continue glucosesensoren meten de waarde en als deze te hoog dreigt te worden, dient de pomp automatisch insuline toe. En bij een te lage bloedsuiker geeft de kunstalvleesklier glucagon af. Ze verwachten in 2019 de markt op te gaan, en proberen het apparaat toegankelijk te maken voor iedereen wat betreft kosten en vergoeding.

‘Gaat deze kunstalvleesklier de bloedsuiker beter onder controle houden dan bij gezonde personen?’ vraagt iemand uit het publiek. Koops antwoordt bevestigend: ‘Niet veel mensen weten dat de bloedsuiker van gezonde mensen 93% van de dag in range is, terwijl de kunstalvleesklier zorgt voor 95-98% in range.’ 

Uitreiking Beste Diabetesidee

Winnaars Beste DiabetesideeTijd voor een feestelijk moment: we overhandigen aan de winnaars van twee Beste Diabetesideeën een cheque ter waarde van € 17.500 en € 50.000. De ideeën zijn gekozen door een deskundige jury: de Maatschappelijke Adviesraad van het Diabetes Fonds, die bestaat uit patiënten en naasten.

  • Hoe leg je je kind uit wat diabetes is? Hierover gaan Willeke Mulder, Ansje Bootsma en Andrea Kruis (dochter van Jan Kruis) een kinderboek schrijven.
  • Goos Laverman van Ziekenhuisgroep Twente gaan een app ontwikkelen die mensen met diabetes type 2 coacht bij het maken van gezonde keuzes.

Een gezellige afsluiter

Met de bubbels in de hand gaan de bezoekers in gesprek met de onderzoekers en collega’s van het Diabetes Fonds. Er staan statafels met informatie over de DiaBeatit Run, de collecte, onderzoek, de diabetes type 1 community etc. Ook DVN is aanwezig. Robin Koops wordt omringd door tientallen mensen die een foto willen maken van het prototype en Maartje de Wit staat verschillende moeders te woord.

Wil je de volgende bijeenkomst bijwonen? Dat kan! In november ben je van harte welkom in Brabant en praten twee onderzoekers je weer bij. Voor datum en locatie: houd de website in de gaten of meld je aan voor de nieuwsbrief e-dialoog.