puzzelstukjes van diabetesonderzoek

Werken aan de genezing van diabetes is als het leggen van een puzzel. Telkens een stukje, en het gaat steeds sneller! Samen met onderzoekers lost het Diabetes Fonds de diabetespuzzel verder op. 

Hieronder zie je bijvoorbeeld 3 diabetes-puzzelstukjes waaraan het Diabetes Fonds werkt. Ze zijn heel verschillend, maar allemaal even belangrijk. En we kunnen ze alleen leggen met jouw hulp.

1. Zorgeloos met kunstalvleesklier

Een praktische oplossing voor mensen met diabetes is de kunstalvleesklier van Inreda. Dit handige apparaatje zorgt ervoor dat je niet meer hoeft te prikken en spuiten om je bloedsuikerspiegel te regelen.
Het apparaat regelt zelf de afgifte van de hormonen insuline en glucagon, precies zoals de alvleesklier dat doet bij mensen zonder diabetes. Inreda’s resultaten zijn veelbelovend. Meer onderzoek is nodig voordat de kunstalvleesklier op de markt kan komen. 

2. Sneller van lab naar behandeling

Kennis uit onderzoek moet natuurlijk zo snel mogelijk zijn weg vinden naar nieuwe behandelingen voor mensen met diabetes. Daarom investeert het Diabetes Fonds in samenwerking met academische ziekenhuizen, bedrijven en provincies.
In het grootschalige samenwerkingsproject RegMed XB werkt professor dr. Eelco de Koning aan nieuwe lichaamseigen cellen die insuline maken. Waarbij hij die cellen slim verpakt voor transplantatie, zodat het afweersysteem ze met rust laat.

3. Diabetes type 1 genezen

Professor dr. Bart Roep gelooft in de genezing van diabetes type 1. Hij werkt aan een nieuwe therapie om ervoor te zorgen dat het afweersysteem de bètacellen niet meer aanvalt. Roep injecteerde afgelopen najaar voor het eerst een mens met behandelde afweercellen. Die cellen zijn ‘heropgevoed’ met hulp van vitamine D3.
Naar verwachting laat het afweersysteem voortaan de insulineproducerende cellen met rust. Dat zou een fantastische doorbraak zijn, omdat diabetes type 1 dan te genezen is. Het lichaam kan weer insuline gaan maken, met nieuwe cellen of door resterende ‘slapende’ cellen wakker te maken.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.