Chronische vermoeidheid bij diabetes type 1

Chronische vermoeidheid komt vaak voor bij mensen met diabetes type 1. Dat komt niet door schommelingen in de bloedsuikerspiegel maar door andere oorzaken, zoals onregelmatig slapen en weinig bewegen. Dat blijkt uit onderzoek van het UMC St. Radboud. Een therapie gericht op gedrag kan mogelijk helpen.

Bijna de helft van de mensen met diabetes type 1 is moe (40 procent). Niet gewoon moe, maar al langer dan een half jaar zo ernstig moe dat ze hun dagelijkse bezigheden niet goed kunnen doen. En minder genieten van hobby’s en sociale contacten. Mensen met type 1 diabetes noemen hun vermoeidheid als de meest hinderlijke klacht van diabetes.

Gedrag

Dit blijkt uit een onderzoek bij 214 mensen met diabetes type 1, van 18 tot 75 jaar. Wanneer iemand lange tijd moe blijft, komt dat vooral door bepaalde gedachten en gedrag. Bijvoorbeeld onregelmatig slapen, te weinig bewegen of het idee dat je machteloos bent tegenover de vermoeidheid. Dit zijn dingen die aangepakt kunnen worden met ‘cognitieve gedragstherapie’, door een psycholoog.

Therapie

In een vervolgonderzoek gaan deelnemers de therapie tegen vermoeidheid uittesten. Ook dat onderzoek wordt mogelijk gemaakt door het Diabetes Fonds en wordt uitgevoerd door het Radboudumc. De therapie werkt al goed bij groepen met andere chronische ziektes.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2010.11.1390
Status: Afgerond
Onderzoeker: Dr. J.A. Knoop
Kosten: € 44.997