Cursus over gezonder leven voor familieleden

Familieleden van mensen met diabetes type 2 hebben een grotere kans om het zelf ook te krijgen. Vooral mensen met overgewicht en mensen van allochtone afkomst lopen een hoger risico. Daarom is het belangrijk dat deze mensen gezond eten en voldoende bewegen. Zo verkleinen zij hun kans op diabetes type 2. Onderzoekers van het VUmc in Amsterdam onderzoeken of een cursus hierbij helpt.

De onderzoekers hebben een speciale cursus ontwikkeld: DiAlert. Deze cursus testen ze met deelnemers van Nederlandse en van Turkse afkomst. De deelnemers hebben allemaal familie met diabetes type 2. Tijdens de cursus krijgen de deelnemers in kleine groepjes twee keer les over hoe zij het beste zelf hun gezondheid kunnen verbeteren en hoe een huisarts of diëtist daarbij kan helpen.

Na de twee lessen krijgen de deelnemers nog enkele nieuwsbrieven. In die nieuwsbrieven staan tips over hoe zij bijvoorbeeld op gewicht kunnen blijven nadat zij zijn afgevallen. Ook staat in de nieuwsbrief informatie over sportfaciliteiten en andere gezonde activiteiten in de buurt.

Als de cursus werkt, kunnen er in de toekomst meer familieleden van mensen met diabetes type 2 meedoen. Ook willen de onderzoekers de cursus aanpassen voor mensen van Marokkaanse en Surinaams-Hindostaanse afkomst.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.