Energiefabriekjes onder de loep

Mensen met diabetes type 2 hebben een verstoorde stofwisseling, waardoor de energiehuishouding in het lichaam uit evenwicht raakt. Vaak hebben mensen met diabetes type 2 slecht werkende verbranding in de lichaamscellen. In dit onderzoek is uitgezocht of die verminderde werking de oorzaak of juist het gevolg is van de verminderde gevoeligheid voor insuline, die kenmerkend is voor mensen met diabetes type 2.

Mitochondriën zijn onderdeeltjes van cellen. Het zijn de energiefabriekjes van het lichaam. De onderzoekers keken naar de werking van de mitochondriën in spier- en vetweefsel van mensen met diabetes type 2. Dat deden ze bij mensen die sinds kort diabetes hadden en bij mensen die al langer diabetes hadden.

Het bleek dat mensen die pas net diabetes type 2 hebben, goed werkende mitochondriën hebben, terwijl mensen die al lang diabetes type 2 hebben, minder goed werkende mitochondriën hebben. Minder goed werkende mitochondriën is dus een gevolg van diabetes type 2, en niet de oorzaak.

Daarnaast werd bekeken of een gericht trainingsprogramma de werking van de mitochondriën kan verbeteren. Zowel bij de mensen die sinds kort diabetes type 2 hadden als bij de mensen die al lange tijd diabetes type 2 hadden, stabiliseerde het insulinegebruik na deelname aan de training. Bovendien daalden de hartslag en de bloeddruk. Het trainingsprogramma moet nog wel verder worden ontwikkeld.

Tot slot keken de onderzoekers naar de activiteit van bepaalde genen in spier- en vetweefsel. Bij mensen met diabetes type 2 is die activiteit verminderd. De betreffende genen zorgen normaal gesproken voor de aanmaak van nieuwe vetcellen, maar bij mensen met diabetes type 2 gebeurt dat onvoldoende, waardoor vet zich ophoopt in spieren en de lever.

Mogelijk kunnen in de toekomst medicijnen worden ontwikkeld die ingrijpen op de minder actieve genen bij mensen met diabetes type 2, zodat er niet te veel vet in spieren en de lever wordt opgeslagen.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Onderzoeksinformatie

Projectnr: 2004.00.040
Status: Afgerond
Onderzoeker: Dr. H.J.M. Smeets
Kosten: € 203.808

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.

Maak meer onderzoek mogelijk naar de genezing.