Vier ouderen drinken koffie en lachen

We worden steeds ouder. Maar door vergrijzing krijgen ook steeds meer mensen een of meerdere aandoeningen. Hoe zorgen we ervoor dat we gezond ouder worden? Onderzoekers bekijken dit in het grote samenwerkingsverband 'VOILA'.

Bepaalde ouderdomsziekten kunnen deels worden voorkomen of vertraagd door het aanpassen van je leefstijl. Met name op het gebied van voeding, bewegen, slaap en stress. Maar algemene gezondheidsadviezen helpen niet bij iedereen even goed. Er zijn grote onderlinge verschillen in hoe mensen gezond ouder worden. Maar hier is nog weinig onderzoek naar gedaan.

Groot samenwerkingsverband VOILA

Een team van verouderingsexperts kijkt naar oplossingen die bijdragen aan gezond ouder worden en het vergroten van vitaliteit. De onderzoekers willen de achteruitgang bij ouderen beperken zodat zij meer jaren in goede gezondheid kunnen doorbrengen. Het team kijkt daarvoor naar vitale veroudering, met als doel achteruitgang eerder te herkennen, af te remmen én te herstellen.

'VOILA' is het grootste samenwerkingsverband van experts op het gebied van veroudering in Nederland. Uniek aan deze samenwerking is dat de onderzoekers niet één maar meerdere ouderdomsziekten tegelijkertijd willen aanpakken, waaronder diabetes type 2.

Sleutel tot gezonde veroudering

De onderzoekers denken dat de sleutel tot gezond ouder worden ligt in de stofwisseling, het immuunsysteem, de darmflora en de spieren. Het onderzoek richt zich onder andere op het vinden van stofjes in het lichaam (biomarkers) voor het indelen van ouderen op gezondheidsrisico’s. En het ontwikkelen en testen van nieuwe leefstijlinterventies. Ook willen de onderzoekers nieuwe behandelingen voor een gezonde darmflora en spieren ontwikkelen.

Diabetes type 2

De onderzoekers bundelen hun kennis over onderliggende mechanismen van veroudering. Veel van deze mechanismen zijn betrokken bij een verhoogd risico op diabetes type 2. Daarom kan de opgedane kennis uit dit samenwerkingsverband mogelijk interessant zijn voor het voorkomen en behandelen van diabetes type 2 in de toekomst.

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Foto: Ground Picture / Shutterstock.com