Hoe effectief is celtherapie met vitamine D?

Uit eerder onderzoek blijkt dat een therapie met vitamine D bewerkte cellen veilig is. In de volgende fase kijken Jaap Jan Zwaginga en Bart Roep (LUMC) of de therapie ook echt werkt bij mensen met diabetes type 1. Het Diabetes Fonds hielp bij het treffen van alle voorbereidingen voor deze klinische studie.

Bij mensen met diabetes type 1 valt het afweersysteem de cellen aan die insuline maken. Dat zijn de bètacellen in de alvleesklier. Doordat het afweersysteem de cellen aanvalt, kan het lichaam bijna geen insuline maken. In het vervolgproject wordt een volgende stap gezet om een therapie te ontwikkelen die deze afweerreactie stopt.

Eigen afweercellen ‘heropvoeden’ met vitamine D

Door eigen afweercellen te bewerken met vitamine D, worden de cellen opnieuw ‘opgevoed’. Jaap Jan Zwaginga en zijn team hopen dat deze ‘heropgevoede’ cellen het afweersysteem bijsturen. Zodat het voortaan de bètacellen met rust laat. 

Werkt het? 

Het onderzoek gaat over de vraag hoe goed de therapie werkt. Dit onderzoeken ze bij mensen die kortgeleden de diagnose diabetes type 1 kregen met nog werkende bètacellen. Zij krijgen de bewerkte cellen toegediend.  
Daarna meten de onderzoekers op verschillende momenten hoeveel C-peptide er in het bloed zit na het drinken van een flinke milkshake. C-peptide is een afvalproduct dat ontstaat als het lichaam zelf insuline maakt. Het geeft dus een goed beeld in hoeverre de bètacellen nog werken. Hoe meer werkende bètacellen na 2 jaar behouden blijven, hoe beter de therapie werkt.

Streepjescode

De onderzoekers weten al dat de therapie niet bij iedereen goed gaat werken. Mensen hebben verschillende afweer- en genetische profielen. Voor de behandeling is een bepaald profiel nodig, dat  veel voorkomt. Daarom gaan de onderzoekers eerst een 'streepjescode-scan' doen. Mensen met de meest gunstige streepjescode worden behandeld. Zo hopen de onderzoekers het grootste effect te kunnen aantonen.

Een stap vooruit

Er bestaan bijna geen behandelingen die specifiek zijn afgestemd op de verschillende streepjescodes van diabetes type 1. Als deze celtherapie goed werkt, kan Zwaginga een belangrijke stap zetten. Zo wil hij uiteindelijk mensen met gunstige streepjescodes op het juiste moment de beste behandeling geven.  
 
Het Diabetes Fonds heeft de voorbereidingen voor de studie gefinancierd. Alle scans en metingen zijn nu ontwikkeld. En de volgende stap is toestemming krijgen voor een studie bij mensen. Het hele onderzoek wordt mede gesteund door stichting DON en de Helmsley Foundation. 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Foto: totojang1977 / Shutterstock.com