Hoe effectief is celtherapie met vitamine D?

Eerder vond het team van Jaap Jan Zwaginga en Bart Roep (LUMC) dat een therapie met vitamine D bewerkte cellen veilig is. In deze volgende fase kijken de onderzoekers of de therapie ook echt werkt bij mensen met diabetes type 1.

Bij mensen met diabetes type 1 valt het afweersysteem de cellen die insuline maken aan. Dat zijn de bètacellen in de alvleesklier. Doordat het afweersysteem ze aanvalt, kan het lichaam bijna geen insuline maken. In dit project wordt een volgende stap gezet om een therapie te ontwikkelen om deze afweerreactie te stoppen. 

Eigen afweercellen ‘heropvoeden’ met vitamine D

Door eigen afweercellen te bewerken met vitamine D, worden de cellen opnieuw ‘opgevoed’. Jaap Jan Zwaginga en zijn team hopen dat deze ‘heropgevoede’ cellen het afweersysteem bijsturen. Zodat het voortaan de bètacellen met rust laat. 

Werkt het? 

Dit onderzoek gaat over de vraag hoe goed de therapie werkt. Dit onderzoeken ze bij mensen die nog maar kort diabetes type 1 en nog werkende bètacellen hebben. Zij krijgen de bewerkte cellen toegediend. 
Daarna meten de onderzoekers op verschillende momenten hoeveel C-peptide er in het bloed zit na het eten van een flinke milkshake. C-peptide is een afvalproduct dat ontstaat als het lichaam zelf insuline maakt. Het is dus een goede maat voor de werking van bètacellen. Hoe meer werkende bètacellen na 2 jaar behouden blijven, hoe beter de therapie werkt. 

Streepjescode

De onderzoekers weten al dat de therapie niet bij iedereen goed zal werken. Mensen hebben verschillende afweer- en genetische profielen. Voor de behandeling is een bepaald profiel nodig, dat wel vrij veel voorkomt. Daarom zullen de onderzoekers eerst een ‘streepjescode-scan' doen. De behandeling zal worden gedaan bij mensen met de meest gunstige streepjescode. Zo hopen de onderzoekers het grootste effect te kunnen aantonen. 

Een stap vooruit

Er bestaan bijna geen behandelingen die specifiek zijn afgestemd op de verschillende streepjescodes van diabetes type 1. Als deze celtherapie goed werkt, kunnen Zwaginga en zijn team een belangrijke stap zetten om uiteindelijk de juiste mensen op het beste moment de beste behandeling geven. 

Dit onderzoek betaalt het Diabetes Fonds samen met andere financiers, waaronder stichting DON. 

Iedereen vrij van diabetes, daar geef je voor

Maak meer onderzoek mogelijk.

Maak meer onderzoek mogelijk.

Foto: totojang1977 / Shutterstock.com